С усмивка бе създаден Старинен Пловдив

09:32, 01 апр 17 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Датата 1.04.1969 година стои в решението за обособяване на резервата и управлението му като старинна част на града, предаде БГНЕС. 

Разбира се, трите тепета са първите застроени в хилядолетния град изобщо, но идеята да се открои Възрожденския Пловдив, да се възстанови и съхрани неговата атмосфера, се ражда през 60-те години на миналия век. Автор на идеята е Атанас Кръстев- Начо Културата. Свободолюбив и оригинален чиновник в отдел "Култура", който не се уморява да настоява и да доказва. Успява. Години по-късно бе титулуван като Кмет на Стария град, макар че такава длъжност никога не е била учредявана. Уникалната атмосфера на Стария Пловдив е като мозайка от различни цветни личности, оставили своя ярък отпечатък- точно онези, които създадоха славата на Пловдив като културна столица много преди Европа да започне да избира своите фаворити.

И понеже 1 април е ден на шегата, оригинална изложба в Балабановата къща показва усмихнатата страна от 48 годишната история на Стария град.

Тук са първите броеве на трите хумористични вестника, издавани след Освобождението в Пловдив- "Кукуригу", "Таласъм" и "Стрелица". Те са предоставени от Народна библиотека "Иван Вазов".

Тук са карикатурите на Борис Димовски, шаржовете му, стенописите. Борис Димовски и Коста Форев са оставили свои творби в няколко от най- знаковите къщи на Стария Пловдив. В изложбата стенописите са показани на фотопана, но само на няколко метра от изложбата, в една приземна стаичка на къщата на чорбаджи Власаки, където е управлението на Старинен Пловдив, бохемският дух е напълно съхранен. Точно тук са се събирали големите, в тази стая с кафе машина и една масичка. Целите стени са изрисувани от Борис Димовски, от вратата се усмихва портретът на Катя Паскалева. Това напълно запазено кътче остава далеч от туристическите обиколки, което е жалко, защото именно тук с много хумор и обич е пресъздаден онзи удивителен сбор от личности, всяка една оригинална и неповторима, които създадоха преди почти половин век легендата на Стария Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама