Еленко Божков: С играта с цената на газа КЕВР прави политически услуги на ГЕРБ

18:41, 31 мар 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

На практика КЕВР в момента прави всички български граждани и производители заложник на политическата услуга, която направи на ГЕРБ в края на 2016 г. Същевременно дава възможност на едно ново правителство /прави му поредна политическа услуга/ да се яви като спасител на нацията. Това съобщи БГНЕС

Всички въпроси, свързани с това безсмислено увеличение цената на газа, както и отговорността, трябва да се поставят с приоритет към КЕВР.

Всяко тримесечие се ревизира цената на газа – така е по правилата и въведените методики. Досега и в момента се използва цената на дериватите на суровия петрол, а именно мазут със съдържание на сяра от 1% и газьол със съдържание на сяра 0.1%. Съгласно договора с „Газпром експорт” тяхната борсова цена плюс разходите на „Булгаргаз“ определя изменението на цената, която се одобрява и определя от КЕВР.

Сега е време за актуализация на цената, но въпросът е защо с толкова много. В края на 2016 г. трябваше да се направи актуализация на цената за първото тримесечие на 2017 г. Тогава „Газпром“ повиши цената си, съгласно договора, към „Булгаргаз“ с 18%. Какво се случи обаче – случи се това, че КЕВР вместо да одобри поисканата цена за 302 лв. на 1000 куб. м / преди това цената беше 286 лв./, та вместо да одобри това повишение с 5.5%, както искаше „Булгаргаз“, те намалиха цената на 280 лв. и 20 ст. Това направиха като политическа услуга на тогава управляващите ГЕРБ, за да им осигури ценови комфорт в предстоящата предизборна кампания – за да няма реакция на бизнеса, на граждани, за да няма повишение на цената на парното, което можеше да доведе до социално недоволство.

Това беше политическата услуга. Освен това не трябва да забравяме, че по това време - в края на 2016 г. точно се правеше опит да се преформатира правителството, като се използва мандатът на Реформаторския блок. Тази политическа услуга сега ни коства това 30-процентно увеличение, защото за този период се натрупа още 14% увеличение от страна на „Газпром“. Тези 14% и предните 18% увеличение идват от това, че заради геополитическата конюнктура цената на нефта се увеличава непрекъснато и от там и цената на природния газ. Така се стигна до това „Булгаргаз“ да предложат цена от 363,26 лв., което представлява едно увеличение от около 30%.

По този начин КЕВР подготвя една нова услуга на новото – редовно правителство, което би трябвало да започне да действа след конституирането на Народното събрание и едни успешни преговори между спечелилите изборите и техни партньори в този нов парламент. Това ново правителство ще има възможност да реагира.

В споразумението между ЕК и „Газпром“, което бе обявено официално във вестника на ЕС на 16 март т.г. „Газпром“, предлага за пет засегнати държави – България, Полша, Естония, Литва и Латвия, възможности за намаление в цената на природния газ, които се дължат на следните облекчения: първо цената на природния газ вече да не се определя като произтичаща от цената на дериватите мазут и газьол, а да се определя като средно претеглена от цената на природен газ на границите на Франция, на Италия и на Германия. Това дава възможност за едно справедливо определяне на цената.

Второто – „Газпром“ предлага нови по-добри цени на пренос на газ на територията до България. Третото е, че към България няма да има претенции – неустойки, за прекратяване на проекта „Южен поток“, а това са едни 70 млн. долара. Четвърто – разрешава се търгуването с газ от трети лица на територията на България – т.е. България ще може да купува или продава излишъци природен газ по интерконекторните си връзки. Това трябва да се обсъди от съседните държави и те вземат решение към 17 април – в 7-седмичен срок. Във този 7-срок се очаква новото правителство да влезе. Те, ако искат да се явят в бяло и да решат с вълшебната пръчица и да решат проблема, трябва да се подготвят и да направят бележките си – така ще се стигне до възможност за предоговаряне на сегашния договор с „Газпром“ и значително облекчаване на цените.

Ако не се случи това, нещата ще бъдат много тежки. Ако остане това определяне на цените на базата на дериватите на суровия петрол, това означава, че тази конюнктура ще продължи с увеличение цената на петрола, а от там увеличение цените на природен газ. Подобен сценарий ще бъде много тежък за големия бизнес и тежката индустрия, а така също и за малките предприятия – хлебопроизводители, производители на зеленчуци в оранжерии и т.н. На малкия бизнес ще се отрази много тежко и този период до 17 април.

-------------

Еленко Божков, енергиен експерт.