ФБР арестува мексикански прокурор за участие в наркотрафик

15:35, 30 мар 17 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенти на американското ФБР арестуваха мексикански прокурор, заподозрян в съучастие в производството и трафика на незаконни наркотици, между които хероин и кокаин, в САЩ, съобщиха властите. Това предаде АПФ, цитира БГНЕС.

Едгар Вейтия – главен прокурор на западния мексикански щат Наярит, беше арестуван в понеделник в граничния град Сан Диего. Той е задържан въз основа на съдебна заповед на щатски съд в Ню Йорк

Вейтия вероятно е бил задържан на моста между Сан Диего и летището в Тихуана, съобщават местни медии.

„Това не е развитието, което очаквахме”, каза губернаторът на Наярит Роберто Сандовал.

На Вейтия са повдигнати три обвинения: заговор за производство и разпространение на хероин, кокаин, метамфетамини и марихуана, заговор за внос на тези вещества в САЩ и заговор за разпространението им.

Според обвинението, Вейтия е участвал в дейност, свързана с наркотици, от януари 2013 до миналия месец. Той е имал и псевдоним Диабло (Дявола).

Щатът Наярит е на мексиканското северно тихоокеанско крайбрежие и граничи с щатите Халиско и Синалоа, където наркокартелите са мощни.

Високопоставени мексикански официални лица вече са били съдени в САЩ за нарко трафик, включително Марио Вилануева – бивш губернатор на щата Кинтана Роо на карибския бряг.

Откакто мексиканското правителство разположи армейски сили за борба с наркокартелите през 2006, над 170 000 са били убити, а 28 000 са изчезнали.

Напоследък бяха открити масови гробове в източния щат Веракус – друг щат, където картелът от Халиско „Ново поколение” се опитва да вземе надмощие. Там бяха открити 242 тела, съобщиха следователите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама