С единодушие ОбС Сливен прие отчета за Програмата за управление на общината

14:23, 30 мар 17 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отчет за изпълнението на Програмата за управление на Община Сливен за 2016 година беше приет единодушно на редовно заседание на Общинския съвет в града. "За" гласуваха всички от присъстващите 32-ма общински съветници.

Отчетът обхваща периода на първата година от управлението през мандат 2015-2019 година. В него е представена подробна информация за конкретно предприетите последователни и систематични действия и инициативи, в съответствие със заявените приоритети за постигане на устойчиво развитие на община Сливен. Отчетът е структуриран така, че отразява в съдържателен аспект работата на отделните структурни звена на администрацията.

През 2016 година ръководството на Община Сливен е успяло да изпълни успешно голяма част от заложените в програмата за управление дейности.

Отчита се увеличение на събираемостта на местните данъци и такси. Разработена е антикризисна програма за финансова стабилизация на общината и бяха преструктурирани текущите капиталови задължения. Успешно се реализира облигационна емисия при много добри пазарни условия. Предприети бяха нужните мерки за ограничаване на бюджетните разходи с цел подпомагане на финансовото оздравяване на Община Сливен. Увеличени са приходите в общинския бюджет, благодарение на проведената политика. Отчита се ефективно управление на общинските дружества, които в по-голямата си част отчитат по-високи финансови резултати от предходни години.

За отчетения период са изпълнени важни за общината проекти. Сред тях са рехабилитацията на първия воден цикъл, разширяване на гробищния парк, рекултивацията на депото за битови отпадъци в Сотиря, приключеният ремонт на зала "Сливен. През първата година от управлението е финализиран първият етап по реализирането на Националната програма за енергийна ефективност и благодарение на усилията на ръководството на община Сливен бяха отпуснати средства от правителството за изграждане на кръгово кръстовище на „Розова градина“ и за инвестиции по селата. Изпълнени са проекти за подобряване на инфраструктурата за граждани и бизнеса. Преработена е цялостната документация, изготвена в рамките на предходния програмен период 2007-2013 за проект „Интегриран градски транспорт на град Сливен", който ще обнови изцяло автобусния парк в града, ще се изградят велоалеи, ще се подобри градската среда в кварталите. Договорът за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ вече е подписан.

Община Сливен успешно приложи измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. За пръв път ще се въведе централизиран електронен прием в детските градини, ясли и училища и подготовката за това протича безпроблемно. Общината подпомогна даровити деца, двойки с репродуктивни проблеми, осигури топъл обяд на нуждаещи се хора и реализира редица проекти в социалната сфера, насочени към хора с увреждания, безработни и уязвими групи и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама