Американски дипломат на съд за контакти с китайски агенти

05:06, 30 мар 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американска служителка в Държавния департамент бе обвинена, че е предавала информация на агенти на разузнаването на Китай срещу хиляди долари в брой, както и различни подаръци, предаде БГНЕС.

Срещу нея са повдигнати обвинения, че е лъгала за своите контакти с шпионите. Според американското министерство на правосъдието Кандис Мери Клейбърн е получавала пари срещу предаването на секретна информация. Тя е знаела, че двамата китайци, с които е била в редовен контакт, докато е работела в системата на държавния департамент, са били от китайските тайни служби.

Освен парите, тя е получавала и подаръци, част от които са били предназначени за неидентифициран млад мъж, който живеел заедно с нея в Пекин и Шанхай. Така например китайските тайни служби са плащали обучението на въпросния младеж в училище за моден дизайн, наема на апартамента му, ваканциите му и др. Дипломатическата служителка е използвала длъжността си и достъпа си до чувствителна дипломатическа информация за лична облага“, се казва в обвинението. Кандис Мери Клейбърн е дипломат от 1999, със сериозни финансови проблеми, тя е арестувана във вторник и е пледирала невинна по обвиненията. Не се споменава какъв тип сведения е давала тя на китайските агенти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама