Вашингтон поиска Косово да оттегли законопроект за собствена армия

04:20, 30 мар 17 / Свят 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Бихме искали правителството да направи крачка назад и да свали законопроекта от масата“, каза представителят на американското външнополитическо ведомство пред косовския канал Ар Ти Кей. Дипломатът поясни, че според Вашингтон „трансформацията /на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия/ трябва да стане с внасяне на поправки в конституцията, предаде БГНЕС.

Той призова Косово да продължи консултациите си с етническите малцинства по повод идеята за създаване на армия и да подпише споразумение с Черна гора за обозначаване на границата. Това се явява стъпка към ЕС и НАТО, каза американският пратеник.

Идеята за създаване в Косово на пълноценна армия по пътя на трансформиране на силите за сигурност за пръв път прозвуча в Прищина във връзка със ситуацията около влака Белград- Косовска Митровица. След този инцидент парламентът на Косово одобри инициатива на лидера Хашим Тачи за създаване на армия. По данни на сръбски медии създаването на въоръжени сили се планира да се проведе в три етапа и да завърши към 2019г. Във връзка с това Тачи започна преговори за закупуване на хеликоптери и леко въоръжение, а косовските пилоти вече преминаха през обучение в Турция.

Москва осъди тези стъпки на Косово. Считаме намерението на властите в Прищина да осъществи въпреки позицията на Белград и косовските сърби трансформация на силите за сигурност на Косово в пълноценни въоръжени сили за абсолютно безотговорна стъпка.. Считаме я за крайно опасна за стабилността на Балканите и европейския континент като цяло“, подчерта официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. По думите й „идеята за създаване на косовски въоръжени сили противоречи на основополагащия документ – резолюция 1244 на СС на ООН. Тя предвижда силово присъствие в района само на основата на мандат на СС на ООН. Това са Силите за Косово, състоящи се от контингенти на страни членки на НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама