Библиотеката на Конгреса отвори врати за Дейвид Бауи, N.W.A и "Магьосникът от Оз"

01:19, 30 мар 17 / Любопитно 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оригиналният албум "Ziggy Stardust" на Дейвид Бауи, известната песен от „Магьосника от Оз“ и албумът на лосанджелиските рапъри N.W.A "Straight Outta Compton"ще влязат в архивите на библиотеката на Конгреса, предаде БГНЕС.

Най-голямата библиотека в света избра 25 нови записа, които ще бъдат съхранени в нейните архиви за бъдещите поколения. Групата рапъри от Комптън, в която влизат Д-р Дре, Айс Кюб, Ийзи-И, MC Ren и DJ Yella, фактически създава стила gangsta rap с албума Straight Outta Compton, който излиза през 1988 , и предизвиква вълна от възмущение заради агресивния език, с който изпълнителите осъждат насилието на полицията. В комюнике библиотеката на Конгреса оценява високо социално-политическото значение на тази албум и неговото място в американската музикална култура.

Песента от 1939 "Over the Rainbow",, която бе обезсмъртена от Джуди Гарланд във филма „Магьосникът от Оз“, също е сред музикалните заглавия, оценени като достойни да влязат в библиотеката на Конгреса. Библиотеката избра албума "The Wiz" от 1975г.

Британецът Дейвид Бауи също влиза в престижната селекция с албума си "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" от 1972г.

Станалото емблематично парче "American Pie“ също е класирано, макар и не в известното изпълнение на Мадона от 2000г., а в оригиналната си фолк рок версия на Дон Маклийн от 1971г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама