488 непълнолетни и малолетни девойки са родили 405 бебета у нас

17:47, 29 мар 17 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 октомври 2015 г. до 14 декември 2016 г. са установени 853 регистрирани случая на ранно съжителство и брак и ранно раждане от малолетни и непълнолетни.

Това се посочва в анализ на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 448 момичета, които са малолетни или непълнолетни, са родили 405 бебета. 30 от съжителстващите на семейни начала момичетата, които са малолетни или непълнолетни, са бременни.

През разглеждания период само 12 от майките са навършили пълнолетие. От родените 405 бебета, 5 са на малолетни майки, останалите 400 са непълнолетни. 13 от тях са родили второто си дете, а две от майките са бременни с третото си дете. 26 момичета живеят на семейни начала, но все още не са раждали.

Няма регистрирани случаи на съжителство на малолетно момиче с непълнолетно или пълнолетно лице без наличие на бременност или раждане. Най-голям е броят на ранните съжителства и ранните раждания в Свиленград – 134, като непълнолетните момичета са 70.

За 568 случая на непълнолетни майки и новородени бебета е предприета мярка за закрила, става ясно от данните на ДАЗД. На 31 майки е приложена едновременно мярка за закрила по Закона за закрила на детето и мерки по Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция.

За 177 от новородените бебета едновременно е предприета мярка за закрила по Закона за закрила на детето и по Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция.

Едно от непълнолетните момичета е настанено в семейството на съжителя. От въпросните 448 момичета има 22, за които не се знае какви мерки са предприети. Три от децата са дадени на приемни семейства, едно дете е дадено за отглеждане от роднини.

Общо в 16 случая е пристъпено към извеждане на момичета, без наличие на бременност от домовете на съжителите и същите са върнати в семействата на родителите им.

Едно от непълнолетните момичета доброволно е прекратило съжителството и се е върнало в дома на своите родители. Едно момиче е изведено от дома на съжителя си, поради упражнявано върху него физическо насилие и е върнато на родителите му. Има случаи, когато момичетата съжителстват на семейни начала в домовете на своите родители и др.

Като цяло от неуспешните извеждания, както и липсата на изоставени деца, родени, както и отказите за наказателно преследване на съжителстващите лица, може да бъде направен изводът, че работата на служителите от дирекция “Социално подпомагане” се свежда по-скоро до наблюдение на случая до навършване на пълнолетие на родилката и подкрепа за отглеждането на новороденото и майката в „семейна среда“.

Момичетата, отпаднали от образователната система след ранно съжителство, са 298, като 19 от тях са под 16-годишна възраст. Пет от непълнолетните обаче са напуснали системата още преди още да встъпят в ранно съжителство или да забременеят. Има и 22 момичета, които продължават обучението си в самостоятелна или индивидуална форма, а за 6 не се знае дали учат или не. От “Социално подпомагане” консултират момичетата и им помагат да не отпаднат от образователната система.

От всички 448 момичета на родителите на две непълноленти бременни е дадено задължително предписание. По три случая има образувано досъдебно производство. Единият от тях е за непълнолетно момиче, като образуваното досъдебно производство е срещу нейните родители и родителите на съжителя й.

Това налага и друг извод, че не се използва в пълна степен ресурсът на социалните услуги в общността в случаите на ранен брак и ранна бременност. В 19 от проверените дирекции „Социално подпомагне“ няма случаи на издадени направления за насочване към социална услуга. На територията на 4 дирекции „Социално подпомагне“ няма функциониращи социални услуги. На територията на 10 дирекции има изградена мрежа от социални услуги за деца, но не се насочват малолетни и непълнолетни момичета, осъществили ранно съжителство и ранни раждания и техните родители.

От общо 448 случая, за 403 е сезирана съответната районна прокуратура от дирекциите “Социално подпомагане”, за 45 не е сезирана по различни причини.

При 176 случая е направен отказ от образуване на досъдебно производство, като най-често мотивът е, че момичето е навършило 16-годишна възраст. В 43 случая е образувано досъдебно производство, в 8 случая е прекратено, а в 4 случая прокуратурата е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност.

По 23 случая е наложено наказание пробация на съжителя на непълнолетна или глоба на съжителя и родителя.

В 2 случая е наложила ефективна присъда за срок от 6 месеца. За 137 от сигналите до РП няма постъпил отговор в “Социално подпомагане”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама