Хърватия: Катар и Саудитска Арабия дестабилизират Балканите, използват джамиите за пропаганда

17:06, 29 мар 17 / Свят 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нарастващото влияние на Саудитска Арабия и Катар застрашават стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, информират БГНЕС и Индекс.

Това каза хърватският президент Колинда Грабар-Китарович в речта си пред учените и студентите от Университета "Лунд", в Швеция. Според нея влиянието на тези две държави сред гражданите от Югоизточна Европа се осъществява чрез изграждането на джамии и различни инвестиции. "Богатите държави от Близкия Изток имат право да помагат на мюсюлманите, но те нямат право да се месят в нашата политика. В Хърватия няма да допуснем подобно нещо, а според мен и никой друг не би трябвало да допуска подобно нещо", подчерта Китарович по време на речта си на тема "Югоизточна Европа - полигон за доказване на европейската и евроатлантическата решителност и солидарност".

Мюсюлманите винаги са били много добре интегрирани в хърватското общество, но днес виждаме как ислямът започна да процъфтява в региона, каза още Китарович. По време на речта си пред учените и студентите тя сподели, че през изминалото десетилетие ЕС и НАТО не са били съсредоточени върху Югоизточна Европа и интересът им към този регион намалял.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама