Конфликтът на Сорос с Будапеща може да затвори Централноевропейския университет

16:34, 29 мар 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарското правителство ожесточи битката си с Джордж Сорос и уважаван университет, създаден от американския финансист може да не е в състояние да работи съгласно нови законови изисквания. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Централноевропейският университет, създаден от Сорос в Будапеща през 1991, след падането на комунизма, от дълго време беше бастион на либерализма, враждебно настроен към дясното правителство на Виктор Орбан.

Предложени промени в закона за висшето образование от 2011, публикувани вчера на сайта на парламента, ще затегнат правилата за функциониране на финансирани от чужбина висши училища.

Университетите, които издават дипломи в Унгария, ще запазят разрешителните си, ако имат инфраструктура, включваща университетски градчета, и ако предлагат изучаване на същите дисциплини, в държавата, която ги финансира.

Централноевропейският университет не отговоря на новите условия, защото се финансира от САЩ, но там няма изнесено обучение.

Промените в правилата включват и спогодба между правителството на държавата донор и унгарското правителство.

ЦЕУ се ползва с добро име в чужбина и предлага магистръски и докторски програми по социални науки, хуманитаристика, право, държавно управление и публична политика и има студенти от над 100 държави. Преподавателите също са от различни региони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама