Великобритания официално даде началото на Брекзит

14:36, 29 мар 17 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания официално започна процеса по напускане на Европейския съюз, след като беше връчено писмото до председателя на Европейския съвет Донард Туск. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Британският посланик в ЕС Тим Бароу лично достави документа, подписан от британския премиер Тереза Мей.

„След девет месеца Великобритания роди“, написа в „Туитър“, Туск, след като получи официалното писмо, имайки предвид референдума за членство на страната в съюза през юни 2016 г., който постави началото на пътя към Брекзит.

Късно вчера от кабинета на Тереза Мей публикуваха снимка, на която се вижда как премиерът подписва документа, връчен днес на Туск.

Само дни след 60-я рожден ден на ЕС Великобритания ще стане първата държава, която е поискала да го напусне.

В същото време Мей заяви в реч пред парламента, че действията на Лондон „нямат връщане назад“ и призова страната към обединение. „Това е исторически момент, от който няма връщане назад“, каза тя, допълвайки, че е „време за нас да се обединим“. Тя също така заяви, че по време на преговорите с Брюксел приоритет ще бъде изясняването на въпроса със статуса на европейските граждани в страната.

Незабана реакция дойде и от Германия, където говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че Великобритания ще остане ключов партньор на ЕС и НАТО. „Ние трябва да не забравяме, че Великобритания все още е партньор в НАТО и в Европа“, посочи Улрике Демер. Тя допълни също, че официалното писмо на Лондон ще даде повече яснота за това как страната смята да осъществи Брекзит. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама