Откриват мотосезона в събота

12:44, 29 мар 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Официалният старт на мотосезона тази година ще бъде под мотото: "Не на агресията на пътя". Новият мотосезон ще бъде открит тази събота. Мотористите ще се съберат пред храм-паметник "Александър Невски" и ще потеглят на мотошествие. Това заяви комисар Тенчо Тенев - началник на КАТ - София, предаде репортер на БГНЕС.

Мотористът Иван Саздов е един от организаторите, заедно със "София райдърс" и Столична община. Това се превърна в едно от знаковите събития в София. Очаква се да дойдат много хора, които са любители на моторите.

Положението по пътищата е страшно заради агресията на шофьорите. Правим това, за да няма жертви и пострадали. Усилията трябва да са на всички, заяви Саздов. Клубовете сме затворено общество, но сме отворени към всичко, което се случва по пътищата. Искаме да напомним на хората да са толерантни на пътя, да не се караме и да не се убиваме на пътя, заяви Саздов.

Красимир Димитров - експерт в звено "Аварийно-спасителна дейност" към Дирекция "Сигурност" на Столична община заяви, че маршрутът ще е същият като миналата година. Мотористите ще се съберат пред храм-паметника “Александър Невски”, от там ще продължи по ул. “Оборище”, бул. “В. Левски”, Алея Яворов, бул. “Никола Вапцаров, бул. “Черни връх”, бул. “България”. Платното от бул. “Пушкин” до Бояна ще бъде затворено, както и през НИМ, където ще се проведе част от мероприятието.

От “Пътна полиция” тази година са отчели ръст на регистрираните мотори в София. Тези мероприятия привличат повече хора, коментира комисар Тенев. Мотористите на “Пътна полиция” също ще участват в мотопохода.

Очаква се да присъстват над 5000 мотористи, а хората, които се очаква да дойдат в Бояна са над 15 хил. души. Моторите може и да са 8000 - 10000, защото над 1500 свободни мотористи, които не членуват в клубове, ще се включат в мероприятието, обясниха от “Пътна полиция”. Има 900 хил. мотористи, регистрирани в България. Всеки, който си купува мотор не си го купува, за да се самоубива, коментира Саздов. За миналата година няма катастрофирал мотоциклетист от клубовете у нас, допълни Тенев.

“Направили сме необходимото, за да бъде проведено мероприятието по най-безопасния начин и всички, които се движат в колоната до Бояна, да не излизат от пътното платно, обясни комисар Тенчо Тенев. Отделно на всички пресечки по самото придвижване на пресечките в София, ще има екипи, които ще спират движението до преминаване на колоната, която ще се движи по маршрута, обясни още той. Там, където пък ще се правят демонстрации, пътното платно ще бъде измито, за да няма наслоявания по него.

Ще бъде затворено движението за този участък за времето, когато ще се проведат демонстрациите.

За намаляване на инцидентите с мотористи, Тенев заяви, че за миналата година има драстичен спад на загиналите при ПТП в София, и това е заради създадената организация. Вече трета година в началото на мотосезона, има създадена организация, там, където има нерегламентирани събирания на мотористи, санкциите не са малки. За мотоциклетите със скрити регистрационни табели законът предвижда лишаване от правоуправление за поне 6 месеца. При повторно нарушение има допълнителни санкции.

На пътя всичко е въпрос на толерантност и култура, заяви Александър Бакалов - от “Софийски мотористи”. На пътя сме с цел придвижване и то трябва да е безопасно. Има агресивни мотористи, има и агресивни автомобилисти и те са много повече, защото автомобилите са много повече. Ние сме определени от закона като уязвими участници в движението, заяви Бакалов. Според него обаче през последните няколко години хората са започнали да свикват с наличието на мотористи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама