ЕС блокира сливането на LSE с Deutsche Boerse

12:36, 29 мар 17 / Свят 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз блокира мащабното сливане на Лондонската стокова борса (London Stock Exchange – LSE) с германската Deutsche Boerse. Като причини за решението си Брюксел посочи притесненията си във връзка с конкурентоспособността и излизането на Великобритания от съюза.

„След като страните не успяха да ни предложат необходимите мерки за справяне с нашите притеснения за конкурентоспособността, Комисията реши да забрани сливането“, заяви еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер в изявление.

Решението не е изненада, след като миналия месец LSE обяви, че отхвърля искането на ЕК да се лиши от мажоритарния си дял в италианската търговска платформа MTS. Според Комисията продажбата на MTS би предотвратила създаването на монопол в търговията с акции и би осигурила решение за притесненията на Брюксел.

Сливането на двете борси беше обявено миналата година и получи подкрепа както от Лондон, така и от Берлин, въпреки предстоящия Брекзит.

Но притесненията в Германия се увеличиха, след като стана ясно, че новопоявилата се компания ще е със седалище в Лондон, а не във Франкфурт. Сливането предизвика критики и от Франция, Белгия, Португалия и Холандия, които изразиха опасения за бъдещето на своите собствени стокови борси, собственост на компанията Euronext.

Това е третият път, в който LSE и Deutsche Boerse се опитват да се обединят. Досега те са правили подобни опити през 2000 и 2005 г.

От Deutsche Boerse, която отговаря и за базираната в Люксембург клирингова къща Clearstream и платформата за деривати Eurex, заяви по-рано този месец, че все още има международни амбиции, въпреки очакваната забрана на сливането. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама