Нови здравни книжки за работещите в детски градини, заведения, производители и търговци на храни, фризьори и козметици

07:48, 29 мар 17 25 3555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев предлага изменение на Наредба No 15 от 2006 г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони, предаде  БГНЕС.

“Прилагането на наредбата е свързано с отпечатването и разпространението на нови здравни книжки, поради което новите изисквания за проведени предварителни медицински прегледи и изследвания и новите образци на здравни книжки влизат в сила един месец след публикуването на наредбата в Държавен вестник”, гласят част от мотивите на служебния здравен министър.

Предложените изменения ще позволят извършване на предварителни медицински прегледи преди постъпване на работа, както и на периодични прегледи, освен от общопрактикуващ лекар и от лекар специалист по вътрешни болести, с което се улеснява изпълнението на здравните изисквания от лицата, обект на наредбата, вкл. здравно неосигурените и тези без избран личен лекар.

С въвеждането на изискването за провеждане на предварително бактериологично изследване за стафилококово носителство преди постъпване на работа за лицата, работещи в детските заведения, в специализираните заведения за отглеждане, пребиваване и възпитание на деца и в обектите, които произвеждат и/или търгуват с храни се цели да се намали броя на източниците за възникване на стафилококови инфекции, което ще доведе до намаляване на броя на заразените лица и на регистрираните взривове, смятат от Министерството на здравеопазването.

Друга промяна в наредбата са разписаните изисквания за задължително вписване на резултатите от проведените предварителни медицински прегледи и изследвания в личната здравна книжка на лицето от медицинските специалисти, които са ги извършили, с дата, лабораторен номер и печат на съответната лаборатория, дата на поставяне и отчитане на проведена проба Манту и печат на медицинския специалист, извършил изследването, която е продиктувана от зачестили случаи на разпространение на фалшиви здравни книжки. Не провеждането на определения минимум от медицински прегледи и изследвания крие риск, както за личното, така и за общественото здраве от несвоевременно диагностицирани и лекувани случаи на заболявания с инфекциозен характер.

Измененията предвиждат още - премахването на задължителните ежегодни периодични изследвания, с което ще се премахне и излишната административна тежест за гражданите чрез увеличаване на възможностите за регистрация на здравните книжки и подаване на заявление в Регионалните здравни инспекции. Извършването на изследвания само при епидемична обстановка по преценка на РЗИ ще спомогне за навременната регистрация на откритите безсимптомни носители и болни, провеждането на ранни противоепидемични мерки и намаляване рисковете за обществото от разпространение на възникналата епидемична ситуация.

Задължителните изисквания за проведено медицинско изследване и преглед ще доведат до намаляване на злоупотребите с изготвянето на здравни книжки и ще повишат броя на лицата изпълнили здравните изисквания за работа в обектите, цел на наредбата, мотивира се още служебният министър Илко Семерджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама