Полша ще излезе от състава на силите за бързо реагиране на ЕС

20:42, 28 мар 17 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 2020 Полша ще напусне състава на Еврокорпуса, който представлява силите за бързо реагиране на ЕС, съобщи говорителят на щаба на военните в Страсбург полковник Висенте Далмау, предаде БГНЕС.

Полша се включи в Еврокорпуса през 2002 пкато асоцииран член.

„Излизането на Полша от Еврокорпуса е решение на правителството на страната, взето преди няколко месеца”, каза полковник Далмау.

Сегашното евроскептично правителство във Варшава преразгледа по-ранното обещание на страната да стане пълноправен член на Еврокорпуса тази година.

Полша имаше 120 войници в Евокорпуса

Еврокорпусът е създаден през 1992 по инициатива на Франция и Германия за провеждане на миротворчески и хуманитарни операции и включва 6000 войници. Около 1000 са базирани в СТрасбург, а останалите са във Френско-германска брлигада, разположена основно в Германия.

Еврокорпусът има контингенти от Белгия, Испания и Люксембург и може при нужда да събере над 60 000 войници, които при нормални условия са базирани в родните си държави.

Асоциирани членове са също Гърция, Турция, Италия и Румъния.

Задачите на Еврокорпуса са участие в мисии и отбрана на съюзниците от НАТО. Части на Еврокорпуса могат да изпълняват и операции с мандат от международни организации.

Военни от Еврокорпуса са участвали в мисии в Босна, Косово, Македония и Мали, а в момента – в Афганистан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама