Грузия празнува отмяната на визите за ЕС

15:29, 28 мар 17 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Облекчаването на режима позволява на грузинците да пътуват до държави в общността за период до 90 дни в рамките на 180 дни, като целта на пребиваването не е полагане на труд, предаде БГНЕС.

„Исторически ден за Грузия да се радва на свободно пътуване в ЕС! Благодарим на приятелите ни! Нека Грузия върви към европейска интеграция!”, написа грузинският президент Георги Маргвелашвили в Туитър.

За да отбележи първия ден без визи министър-председателят Георги Квирикашвили и членовете на кабинета, депутати и група студенти взеха полет от Тбилиси за Атина, а оттам до Брюксел.

„Грузия се връща в европейското семейство.”, написа Квирикашвили в Туитър.

Грузия и Украйна отдавна настояваха за безвизов режим, за да задълбочат връзките си със Запада.

Очаква се безвизовото пътуване за украинците да стане възможно от това лято.

Тъй като понася тежестта от мигрантската вълна, през декември ЕС ревизира плана за безвизово пътуване като включи възможност за връщане на визите след кратко предизвестите, ако са налице масови злоупотреби с разрешения престой от 90 дни или ако молбите за убежище рязко се увеличат.

За да се съобрази с изискванията, по настояване на ЕС Грузия проведе бързи реформи, за да гарантира сигурността на документите, охраната на границите, миграцията и даването на убежище.

През 2014 Грузия и Украйна подписаха с ЕС споразумение за асоцииране, за да задълбочат политическите и икономическите връзки с 28-те, включително и чрез свободна търговия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама