Корнелия Нинова: Няма да подавам оставка заради постигнатите резултати

15:09, 28 мар 17 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да подавам оставка и то заради постигнатите резултати. За 10 месеца сме увеличили подкрепата си почти 3 пъти. Миналата година по това време имахме 10%, сега имаме 28%. Имаме една президентска победа, силен конгрес за промяна в партията и добри резултати на изборите. Не виждам основание да подавам оставка при постигнатото само за 10 месеца. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Нинова обясни, че през 2009 г. резултатът на БСП е бил 17%, 2013 - 26%, 2014 - 15% и сега 27,20%. „Това са най-добрите резултати от 2009 г. насам. Въпреки загубата, от 39 на 80 депутатите ни са удвоени. В София има 15% ръст спрямо 2014 г. В областните центрове 15% увеличение. Внушението за това, че младите не харесват БСП е опровергано. Между 18 и 29 г. имаме 10% увеличение на подкрепата между 30-36 г. – 6% увеличение. 15% ръст има от подкрепата на хората с висше образование. 5 пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина, най-сериозен ръст в държави в ЕС”, подчерта Нинова.

Като тревожно тя отчете, че една голяма част от дясномислещите хора остава непредставена в НС. „Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в общо правителство ГЕРБ и БСП. Важно е за нас председателството, сигурността по границите и вътре в страната, очакваме първата политическа сила да предложи варианти. Ако те не го направят и дойде при нас мандатът, ще разговаряме”, заяви Нинова.

Лидерът на БСП призна, че е направила и грешки в кампанията. „В петък свикваме НС на БСП и там ще представим сериозен анализ на грешките и резултатите. Този доклад ще бъде открит и за медиите. Отчитаме и грешките, ако мандат ни бъде връчен, ще разговаряме тогава. Сега да изчакаме първата политическа сила. Най-близки по платформа сме с ПФ. ДПС не са възможен партньор”, обясни Корнелия Нинова.

„За себе си не чувствам разочарование, но от името на партията, да, ние се борим за тези победа, очаквахме я, разочарование не бих казала, защото резултатът ни е много сериозен”, заяви Нинова.

Относно референдума, тя коментира, че заявената позиция от БСП по референдума преди изборите не е променяна.

Относно заявеното желание за касиране на изборите от ДОСТ, Нинова посочи, че това е тяхно право. „Да се обърнат към органите, но ДОСТ провеждаха чужда политика в България”, допълни тя. „Тези избори не бяха на 100% равнопоставени между всички партии. Има си хора, които харесват ГЕРБ. Зад ГЕРБ стоят реални българи, имаше корпоративен вот и купени гласове, и административен натиск. Не сме обсъждали вариант за програмно правителство. Чакаме си конституционния ред. Ако Борисов направи кабинет, ние оставаме опозиция, а една опозиция не може да подкрепи кабинет”, заяви още Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама