Лондон: ЕС също ще пострада от наказването на Великобритания заради Брекзит

12:41, 28 мар 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на британската столица Садик Хан предупреди, че Европейският съюз също ще пострада, ако реши да накаже Великобритания за решението й да излезе от състава на общността. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

В реч в Брюксел ден преди страната му да даде официалното начало на процеса по излизане от ЕС, Хан призова и премиера Тереза Мей да осигури „железни“ гаранции за правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания.

„Няма нужда ЕС да изпраща послание или да насажда страх като наказва Великобритания“, каза кметът по време на събитие, организирано от в. „Политико“. „Лоша сделка за Брекзит, която вреди на Лондон, ще навреди и на ЕС“, допълни той.

Хан също така предупреди, че бизнесът, който бъде изгонен от Лондон – най-големият световен финансов център, ще „напусне изцяло Европа и вместо това ще отиде в Ню Йорк или Сингапур“.

Кметът на Лондон, чийто град гласува преобладаващо в полза на оставането в ЕС по време на миналогодишния референдум, призова Тереза Мей да отправи позитивно послание в преговорите си с Брюксел, като се съгласи да защити правата на трите милиона европейски граждани във Великобритания. „Би било идеален жест на добра воля това да се осигури железни гаранции за техните права да останат във Великобритания“, каза Хан.

В рамките на организираното събитие кметът се срещна и с новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни. След разговора им Таяни заяви, че ще работи за постигането на справедлив и спокоен развод между Лондон и Брюксел.

Очаква се следващата седмица евродепутатите да гласуват резолюция за целите на съюза в преговорите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама