12 години затвор за рецидивист

09:18, 28 мар 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Състав на Апелативен съд– Бургас потвърди наказание от 12 години лишаване от свобода за Петър Петров, на 29 г., от гр. Шивачево, общ. Твърдица, предаде БГНЕС.

Той е признат за виновен в това, че през май 2015 г. и през август 2015 г. в жилищен имот в с.Сборище, общ. Твърдица и в землището на с. Сборище, общ. Твърдица при условията на опасен рецидив, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на две малолетни лица, спрямо ненавършилата 14-годишна възраст С. П. от с. Сборище, общ. Твърдица и спрямо ненавършилата 14-годишна възраст Д Р. от с. Сборище, общ. Твърдица, съобщиха от ВКС.

Наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Петър Петров е осъден да заплати и по 50 000 лв. на законните представители на пострадалите момичета за причинените неимуществени вреди.

Делото пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. По закон при този ред определеното наказание се редуцира с 1/3. Подсъдимият Петър Петров е многократно осъждан за извършени престъпления против собствеността, като е изтърпявал и ефективно наказание лишаване от свобода в затвор.

В решението си въззивният състав посочва, че не намира основания за намаляване на наказанието, че по вид и размер то е правилно определено от първата инстанция, при отчитане на всички налични отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства и точно спазване на правилата по Наказателния кодекс.

„С така определеното наказание в най-пълна степен ще се съдейства за поправяне и превъзпитание на подсъдимия, както и за постигане целите на генералната превенция“, пише още в постановения съдебен акт.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаване на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама