Албанска партия обвини Заев, че избира албански престъпници за партньори в Македония

07:27, 28 мар 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Движението "Беса" на Билал Касами обвини Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев, че избира за партньори албанци, които са извършвали тежки престъпления в миналато и са били слуги на бившия македонски премиер Никола Груевски. Това информира БГНЕС.

В специална декларация по повод предложението на СДСМ депутатът от ДСИ Талат Джафери да бъде избран за председател на парламента в Скопие се казва следното: "Днес окончателно паднаха маските на реформаторското правителство, за сваляне на режима и за промяна на курса в държавата. Бившият министър на Никола Груевски, който бе осъден за смъртни заплахи през 2008 година, министър злоупотребяващ със служебното положение, който раздаваше хонорари по лична преценка и бе предупреден от Антикорупционнта комисия на Република Македония днес е предложен за председател на парламента и ще бъде лицето на реформаторското правителство. Ако ДСИ е вашият инструмент за реформи - благодарим Ви много. Ние не сме част от тези реформи".

ДСИ на Али Ахмети бе коалиционнен партньор на ВМРО-ДПМНЕ на Груевски от 2008 година насам. В момента подкрепя Зоран Заев да получи мандат за съставяне на нов кабинет.

Ако Талат Джафери бъде избран за председател на Народното събрание това ще бъде първият етнически албанец на този висок пост. ВМРО-ДПМНЕ и президентът Георге Иванов обвиняват Зоран Заев, че изпълнява т.нар. "Албанска платформа", която бе изготвена с личното участие на албанския премиер Еди Рама в Тирана и бе подписана от трите албански формации в Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на Зиядин Села. Поради отказът на Заев публично да осъди този документ президентът Иванов не връчва мандат на СДСМ за съставяне на ново правителство. "Албанската платформа" предвижда промяна на конституцията, държавните символи и превърщането на албанския в официален език в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама