От днес влиза в обращение новата монета от 1 паунд във Великобритания

02:44, 28 мар 17 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес влиза в обращение новата монета от 1 паунд във Великобритания. Тя ще изобразява символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и ще съдържа множество нови защитни компоненти срещу фалшификация.

Един от тях е специалния двуметалнен дизайн с 12 ръба. Това е първата промяна във формата на еднопаундовата монета от въвеждането й през 1983 година. Освен това тя ще бъде по-тънка, по-лека и малко по-голяма от предишните, като на ези-страната номиналната стойност ще бъде изобразена чрез холограмно изображение. Т.е в зависимост от ъгъла и падащата светлина, символът за лирата (£) ще се превръща в числото 1. Интересен факт е, че в състава на монетата ще бъде въведен и един таен трик, който да направи фалшификацията почти невъзможна. Става дума за т.нар. "магически прах", съдържащ никел, който ще бъде поставян точно в центъра й.

И докато лицевата страна на монетата ще бъде красена от портрета на Кралица Елизабет II, на турата ще бъдат изобразени символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, под формата на корона. А именно - английска роза, магарешки трън (Шотландия), праз (Уелс) и детелина (Ирландия).

Старите монети ще могат да бъдат използвани до 15 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама