Невероятно: Сър Елтън стана на 70

20:25, 27 мар 17 / Любопитно 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очила и неизменната обеца на дясното ухо, необичайни шапки, ярки и блестящи сака са част от реквизита на Елтън Джон – един от най-популярните певци и композитори в наше време, който на 25 март навърши 70 години, съобщава БГНЕС.

Смята се, че Джон е продал в САЩ и Великобритания повече плочи от всеки друг изпълнител.

Елтън Джон е чудесен автор на мелодии и притежател на богат глас, който не загуби през годините, за разлика от много свои колеги.

Той е и великолепен пианист, получил професионално образование, затова си акомпанира на сцената. Повечето песни на Елтън Джон са изключително разпознаваеми, каквато е и екстравагантната му визия на изпълнител.

В епохата на музикални експерименти и новаторски решения той покорява публиката с прости, но изключително завладяващи мелодии.

Елтън Джон е „крал” на баладите в които влага собствени преживявания, драматизъм, съзерцание и философски размишления.

Един от ранните хитове на Елтън Джон е бавната песен Sorry Seems To Be The Hardest Word (1976), написана в съовторство с текстописеца Бърни Топин.

Песента му Sacrifice (1989) е характеризирана от музикалната критика като „великолепна мелодика и сериозна зряла лирика”. Мнозина смятат това за най-добрата песен на изпълнителя.

Към филма „Цар лъв” Елтън Джон пише Can You Feel The Love Tonight (1994) в съавторство със прочутия Тим Райс.

Композицията Believe (1994) се появява малко след музиката към „Цар лъв” и е пълна с драматизъм. Текстът е дело на Бърни Топин. Тази година се навършва и половин век от началото на съвместната им работа.

През 1994 двамата с Бърни подписват с компанията Warner/Chappell Music договор за 39 млн. долара – най-голяма дотогава сума в историята на поп музиката.

Същата година Елтън Джон влиза в Залата на славата на рок енд рола, а година по-късно става Командор на ордена на Британска империя. Оттогава музикантът може да се нарича сър Елтън.

Рожденото име на Елтън Джон е Реджиналд Кенет Дуайт. Роден е през 1947 в лондонското предградие Пинър. Четиригодишен започва да свири на пиано, а на 11 получава стипендия за кралската консерватория, където учи 6 години.

През 1960 с приятели правят група, която свири в местната кръчма. На концертите ходи с майка си, защото като непълнолетен няма право да влиза в заведение, където се сервира алкохол.

В средата на 60-те години групата на Дуайт Bluesology има турне в САЩ.

Псевдонимът на музиканта се състои от 3 имена – Елтън Херкулес Джон. Елтън е взето от името на саксофониста на групата Bluesology Елтън Дийн, Джон – от блус музиканта Джон Болдри, а Херкулес пък се е наричал конят в телевизионния сериал „Степто и син”.

Първите солови песни на Елтън Джон са посрещнати хладно, а дебютният му албум Empty Sky получава добри отзиви, но няма финансов успех.

От 1970 до 1976 музикантът издава 10 студийни албума и сключва с компанията МСА рекорден договор за 8 млн. долара. В края на 1976 дава 7 поредни концерта в Медисън скуеър гардън – рекорд който остава и до ден днешен.

През 1984, неочаквано за мнозина, певецът се жени за звукорежисьорката Рената Блауъл. Четири години по-късно двамата се развеждат.

През 1986 по време на турне в Австралия певецът губи гласа си и се налага да си оперира гласните връзки. След хирургическата интервенция гласът му малко се променя.

През 1992 основава организацията Elton John AIDS Foundation, която се бори със СПИН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама