Германски експерт: Анкара и Москва се намесват в България, Станишев носи вина за големите проблеми

16:15, 27 мар 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сформирането на правителство в София ще бъде Херкулесова задача. Опасявам се, че скоро ще има нови избори". Това казва в интервю за ДВ германската политоложка Йохана Даймел, която е добре запозната с проблемите на България. "Неокончателните резултати от гласуването потвърждават прогнозите на социологическите агенции. Само че не можем да говорим нито за убедителна победа на ГЕРБ, нито за сериозно поражение за БСП. Очаквано беше също така и третото място на Обединените патриоти, а в лицето на "Воля" в парламента влиза една чисто популистка формация. Вярно, че ефектът "Марешки-Тръмп" не беше толкова силен, ако вземем предвид спечелените гласове, но все пак Марешки ще има възможността да се изживява като балансьор, а и вероятно би участвал в коалиционно правителство, стига резултатът на партията му да го позволява. А това, че ДПС продължава да се радва на доверието на избирателите си и че ДОСТ остава извън парламента, което пък означачава, че усилията на Анкара се оказаха неуспешни, е добър знак за България - що се отнася до междуетническите отношения", казва Даймел. Според нея "Борисов пръв ще получи мандат за съставяне на правителство, но той ще се нуждае от коалиционни партньори, за да събере мнозинство. Възможна е коалиция между ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля" - т.е. с партии от десния спектър. БСП трудно би събрала мнозинство за управление, а голямата коалиция изглежда немислима".

Даймел подчертава, че "популизмът действително е доминирал по време на предизборната кампания". "Това, което липсваше, според мен, бяха конкретни програмни намерения, ясни концепции и визии за бъдещето. И това важи както за големите партии като ГЕРБ и БСП, така и за по-малките. А една стара популистка рецепта гласи: който не може да предложи нищо, залага на външните заплахи. За съжаление обаче е вярно, че както Русия, така и Турция се намесиха в политическия живот на България, което улесни политическата пропаганда на популистите - както вдясно, така и вляво.

За това много допринесе и фактът, че в момента ЕС не се намира в най-доброто си състояние. Но да се твърди, че за икономическите проблеми на България са виновни санкциите на ЕС срещу Русия или да се форсира завръщането на проекти като "Южен поток" и АЕЦ-Белене - това не само е против решенията на ЕС, но и подменя същинския дневен ред: през 2016 чуждестранните инвестиции в България спаднаха значително, но не заради санкциите срещу Русия, а защото инвеститорите искат правна сигурност, каквато в България просто няма. А проектът "Южен поток" беше отменен, защото противоречи на европейските норми", казва тя и подчертава: Що се отнася до политическата нестабилност - да, такъв риск в България има. Но и не само там.

Същото важи и за съседните страни на България, особено за Македония, която също се бори с огромни проблеми. А добре знаем, че политическата нестабилност отваря вратите за чужди влияния. Те стават много опасни, когато популизмът се обърне в национализъм, който да подклажда етническото напрежение вътре в страната или в даден регион. На Балканите някои вече си играят твърде опасно с този огън.

На въпроса "как ще коментира твърдението на Корнелия Нинова, че демокрацията ни е отнела много - здравеопазването, образованието, сигурността" тя казва следното: Ако тази атака на Нинова срещу демокрацията е целяла да бъдат мобилизирани носталгично настроените избиратели на БСП, то трябва да се запитаме и какъв управленски модел в действителност иска тази партия: направлявана демокрация както в Русия, управленски модел както в Турция на Ердоган или антилиберална система като тази на Виктор Орбан в Унгария?

Винаги съм предупреждавала да не се смесват въпросите на сигурността с въпросите на демокрацията, защото това винаги е водило и води до подкопаване на демокрацията.

Според Йохана Даймел "най-големите проблеми на България днес са в сферата на правосъдието и медийната свобода". "Голям проблем представляват и недостатъчните икономически перспективи, както и бедността, безнадеждността, дълбокото недоверие на хората в политическите институции, партиите и парламента. За всички тези проблеми вина носи и правителството на БСП на премиера Станишев", казва още германската политоложка Йохана Даймел и пояснява: Българските граждани знаят много добре кой за какво е отговорен и се обявяват за продължаването на Механизма за мониторинг от страна на ЕС. Освен това 56 процента от българите подкрепят членството на страната в ЕС. Те искат повече демокрация и отговорни политици, които да работят за общото благо, а не само да обслужват личните си интереси. Те искат политици, които най-после да се захванат с тъй нужните реформи, вместо да участват в една бекрайна предизборна борба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама