Пакистан строи ограда по границата си с Афганистан

15:03, 27 мар 17 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да ограничи движението на бунтовници, Пакистан вече строи ограда по протежение на границата си с Афганистан, въпреки протестите на Кабул, че така се разделят племенни общности, съобщи армейски източник от Исламабад, предаде БГНЕС.

Двете държави са разделени от т.нар. линия Дъранд” – 2 400-километрова граница, прокарана от британците през 1896 и оспорвана от Кабул, който не я признава официално за международна граница.

Граничната линия разделя етническата група на пущуните в двете държави.

Пакистан и Афганистан редовно се обвиняват една друга, че дават подслон на войнствени отряди, които извършват атаки през границата, а армиите на двете държави са били въвлечени в многобройни схватки през последните години.

Миналата година Пакистан завърши 1 100 километров ров по протежение на южната част от границата. Сегашният етап на строителство започна тази седмица в северните племенни райони Моманд и Баджаур, по информация на военните.

„За пръв път започнахме официално на издигаме ограда с одобрението на правителството. Предишните опити…бяха на местно ниво”, информира източник от силите за сигурност.

Съобщава се също, че оградата ще бъде съоръжена с технически средства за наблюдение.

Говорител на вътрешното ведомство в Кабул осъди строежа на оградата, но посочи, че досега афганистанското правителство не е видяло строителни работи. Според говорителя оградата няма да разреши въпроса с тероризма, а само ще раздели хората, което Кабул няма да позволи.

Ограждението ще наруши живота на общности, които живеят в граничния район и не отдават особено значение на границата. На места джамиите и къщите имат от едната страна врата и прозорец в Пакистан, а от другата – в Афганистан.

Сега контролът ще стане по-строг и ще се преминава само през обозначени КПП, където се образуват опашки и пропускането се прекратява за продължителни периоди.

Напоследък напрежението между Кабул и Исламабад се засили, след като Пакистан обвини Афганистан за вълната от насилие в страната, която през февруари отне живота на 130 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама