Мартин Шулц ще си вземе поука от изборната загуба в Саар

14:42, 27 мар 17 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ не постигна поставените задачи на изборите във федералната провинция Саар, където загуби от Християн-демократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, и планира да направи съответните изводи, предаде БГНЕС.

Това заяви лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

В същото време той отбеляза, че ГСДП е готова отново да състави правителство на „голямата коалиция“ с ХДС в Саар.

„Изборите не донесоха резултата, който очаквахме. Но регионалната ГСДП гледа с оптимизъм в бъдещето и планира и занапред да управлява в тази федерална провинция“, каза Шулц. Лидерът на социалдемократите в Саар Анке Релингер очаква, че победителите от ХДС скоро ще им предложат да сформират регионално правителство.

Шулц отбеляза, че ГСДП ще си направи изводите от това гласуване. „Ще проведем трезв анализ, ще проучим слабите и силни страни на кампанията, ще направим съответните изводи за предстоящите избори в Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг-Холщайн“, които са съответно на 14 и 7 май, добави той.

Според предварителните данни, на изборите в Саар ХДС получава около 40%, докато ГСДП – само 30%. Провинциалният ландтаг за пръв път ще се състои от четири партии – в него ще влязат още Лявата партия /около 13%/ и евроскептиците от „Алтернативи за Германия“ /около 6%/. „Зелените“ и Свободната демократическа партия не успяха да прескочат 5-процентовата бариера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама