ВАП започва проверка за лишаване на работници от обезщетение за неползван отпуск

14:00, 27 мар 17 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира и започва проверка по данни в медиите за лишаване на работници и служители на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, предаде БГНЕС.

В публикация в средство за масово осведомяване се съдържат сведения за лишаване на работниците и служителите от получаване на обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск, дължимо по силата на КТ.

Това е конкретният повод са самосезирането, като от ВАП е съобразено, че законовите разрешения на правото на обезщетение и в други хипотези на прекратяване на трудовото правоотношение не носят същностни различия, съобщиха от прокуратурата.

На тази основа, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес е сезиран изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност последва нарочна заповед от ангажирания административен орган, с която, считано от датата на издаването ѝ, се задължават контролните органи, при установяване на неизплатени обезщетения, свързани с прекратяване на трудово правоотношение, да издават задължителни за изпълнение предписания, както и да образуват административнонаказателни производства.

Ефектът от проверката на ВАП се открива в предприемането на действия, насочени към защита на законоустановени права на работниците и служителите, вкл. за ангажиране на администратвнонаказателната отговорност при нарушенията на трудовото законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама