Русия: Пари са давани на малолетни, за да протестират

13:55, 27 мар 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в русия разполагат с информация, че на непълнолетни деца са им били предлагани парични възнаграждения, за да участват във вчерашния протест срещу корупцията в Москва, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Съществува информация, че на непълнолетни участници в акцията в Москва са им обещавани парични награди в случай на задържане от правоохранителните органи“, посочи той, допълвайки, че са получени потвърждения на тези данни.

„Ако правоприлагащите органи сметнат за необходимо, то някакви потвърждения ще бъдат представени на обществеността“, допълни говорителят.

Вчера опозиционният кандидат-президент на вота през 2018 г. Алексей Навални призова за масови антикорупционни протести, след като този месец беше публикуван подробен доклад, обвиняващ премиера Дмитрий Медведев в контролирането на империя от недвижима собственост чрез съмнителна мрежа от неправителствени организации.

В своето изказване Песков посочи също, че вчерашното шествие в Москва не е било съгласувано с властите и подобни твърдения са „чиста лъжа“. Той също така посочи, че в Кремъл уважават правото на гражданите да извършват митинги, но единствено по начин, който не противоречи на действащото законодателство.

„В Кремъл уважават гражданската позиция на хората и тяхното право да изразяват гражданска позиция. Но с уважение ние се отнасяме към тези случаи, при които гражданската позиция се осъществява в такъв формат, в който това отговаря на съответното законодателство, на тези места, които са съгласувани в съответствие с нашите закони“, посочи той.

По данни на полицията вчерашния протест е събрал между 7000 и 8000 души. Оттам съобщиха още, че в рамките на демонстрациите са били арестувани 500 души. Въпреки това по информация на сайта OVD-Info, който следи данните за задържани активисти арестувани са най-малко 933 души в Москва, както и десетки в други градове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама