Турската прокуратура разследва протестиращи срещу Ердоган в Швейцария

12:58, 27 мар 17 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Истанбулската прокуратура започна разследване на участниците в протест в Швейцария, на който са били отправени заплахи по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Целта на разследването е да се установи самоличността и степента на виновност на редица участници в протеста в Берн, който се състоя в събота и предизвика остра критика от страна на Анкара. Причината е, че на митинга бе донесен плакат с лика на турския президент и надпис „Убийте Ердоган“.

В демонстрацията участваха представители на кюрдската диаспора, които се обявяват срещу промените в турската конституция. Те трябва да бъдат одобрени или отхвърлени на референдума, който ще се проведе на 16 април. Според турските власти сред протестиращите е имало активисти на забранената в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/, Силите за самоотбрана и други организации.

Във връзка с този инцидент швейцарският посланик в Анкара Валтер Хафнер бе извикан на 26 март в турското външно министерство. На него му бе заявено, че Анкара „очаква от властите в Швейцария незабавно да намерят и накажат виновните, а също така да вземат мерки в бъдеще да няма подобни демонстрации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама