Световните медии за изборите у нас: Проевропейската партия на Борисов се завръща начело на страната

12:05, 27 мар 17 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Завръщането в управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ след две оставки и без завършен докрай мандат се превърна във фокус на материалите в световните медии, посветени на изминалите вчера предсрочни парламентарни избори.

„Бойко Борисов, специалистът по завръщания в българската политика, изглежда успя отново, след като екзитполовете от предсрочните избори поставят неговата проевропейска дясноцентристка партия на първо място“, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Изданието посочва още, че въпреки своя успех тепърва ще се види дали партията на Борисов ще може да състави стабилна коалиция.

За възможна коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти пише и сп. „Нюзуик“, подчертавайки, че обединението е изградило популярността си върху гнева срещу притока на мигранти, опитващи се да стигнат до Западна Европа през Балканите. Изданието допълва също, че, ако Борисов успее да направи нова коалиция, то по всяка вероятност ще запази своите фискални политики, които укрепват фиксирането на лева към еврото.

Американският в. „Ню Йорк таймс“ посочва, че успехът на ГЕРБ идва на фона на това, че много българи са недоволни от корупцията в страната.

По отношение на Русия вестникът отбелязва, че резултатите от вчерашния вот „изглеждат разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опитва да използва разделението на Европейския съюз, за да засили руското влияние, най-вече в страна като България“.

При обработени 97.17% от протоколите в секционните избирателни комисии ГЕРБ получава 32.63% от гласовете на избирателите. Според данните в парламента влизат още четири партии - БСП за България с 27.10% , Обединените патриоти с 9.08%, ДПС с 8.98% и „Воля“ с 4.16%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама