Републикански законодатели разследват намеса на Вашингтон в македонската политика

11:40, 27 мар 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Републикански сенатори и конгресмени разследват възможно партньорство между американското правителство и фондация на Джордж Сорос в Македония, съобщава американското издание „Дейли колър“, предаде БГНЕС. 

Според информация на медията писма са били изпратени до Службата за отчетност, до държавния секретар Рекс Тилърсън и до американския посланик в Скопие Джес Бейли.

В писмо до Бейли от януари републиканският сенатор от Юта Майк Лий написа, че е получил „надеждни съобщения, че през последните няколко години американската мисия в Македония активно се е намесвала в партийната политика на страната, както и във формирането на нейната медийна среда и гражданско общество, често в полза на групи с едни политически убеждения за сметка на други“.

Изданието посочва, че Американската агенция за международно развитие (ААМР) официално си е партнирала с фондацията „Отворено общество“ на Сорос. От 2012 г. агенцията е дала 1,5 млн. долара на организации, избрани от „Отворено общество – Македония“ и 4,8 млн. долара на Проекта за гражданско общество, осъществяван от „Отворено общество“.

Миналия август ААМР обяви, че ще осъществи програма на стойност 9,5 млн. долара, която ще продължи до 2021 г. и ще бъде ръководена съвместно с „Отворено общество – Македония“ и други три неправителствени организации. Една от тях е „Метаморфоза“ - НПО, основана през 1999 г. от „Отворено общество“ и в последствие станала независима.

Медията посочва още, че четири издания - A1on, Plusinfo, Potalb и Okno са свързани директно с „Отворено общество – Македония“ според доклад на фондацията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама