ЕС призова Русия да освободи задържани по време на протест срещу корупцията демонстранти

10:20, 27 мар 17 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз призова Русия „да освободи незабавно“ задържаните демонстранти по време на протест срещу корупцията в страната, предаде БГНЕС.

Сред задържаните е и обявилия се за кандидат-президент на следващите избори през 2018 г. критик на Кремъл Алексей Навални.

Според говорител на ЕС действията на полицията по време на вчерашния протест, който е едно от най-мащабните мероприятия, проведени без разрешението на властите за последните години, са „предотвратили упражняването на основни свободи на изразяването“, свързани с мирното събиране на хора.

„Призоваваме руските власти да прилагат напълно международните ангажименти, които са поели, включително в съвета на Европа..., за спазване на тези права и да освободят незабавно мирните демонстранти, които бяха задържани“, посочват от Брюксел.

Навални свика протестите, след като този месец беше публикуван подробен доклад, обвиняващ премиера Дмитрий Медведев в контролирането на империя от недвижима собственост чрез съмнителна мрежа от неправителствени организации.

Досега представяне на доклада с видео в YouTube е било гледано над 11 млн. пъти, но не е последвала официална реакция от министър-председателя.

По данни на полицията вчерашния протест е събрал между 7000 и 8000 души. Оттам съобщиха още, че в рамките на демонстрациите са били арестувани 500 души. Въпреки това по информация на сайта OVD-Info, който следи данните за задържани активисти арестувани са най-малко 933 души в Москва, както и десетки в други градове.

Според „Интерфакс“ арестувани са 130 души в Санкт Петербург. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама