Учени откриха свидетелства за 21 вида динозаври в Австралия

09:21, 27 мар 17 / Любопитно 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Безпрецедентна“ находка на свидетелства за 21 различни вида динозаври беше направена от учени в отдалечен крайбрежен регион на Австралия, наричан „Джурасик парк“, предаде БГНЕС.

Палеонтолози от Университета в Куинсленд и университета „Джеймс Кук“ посочват, че това е най-разнообразното такова откритие в света, направено в камъни на 140 млн. години в региона Кимбърли в Западна Австралия.

Според Стив Салисбъри, водещ автор на проучването, откритието е без аналог в световен мащаб. „Това е от изключително значение, формирайки основният набор от нелетящи динозаври в западната част на континента и осигурява единственият поглед върху динозавърската фауна на Австралия по време на първата половина на Ранната Креда“, посочва той.

Сред откритите свидетелства са и единствените доказателства за наличието на стегозаври в Австралия, както и най-големите динозавърски следи на територията на континента.

Австралийският „Джурасик парк“ се е разминал с това да бъде загубен завинаги, тъй като през 2008 г. властите в Канбера посочват региона като място за обработка на природен газ. В отговор местното аборигенско население от племето Голараболо се свързва със Салисбъри и неговият екип, за да проучи региона. По думите на представителя на племето Филип Рое следите от динозаври представляват част от древната култура на неговия народ, свързана с почитането на местни божества.

„Има стотици следи около (региона) Уалмадани. От тях 150 със сигурност могат да бъдат свързани с 21 специфични вида следи, представляващи четири основни групи динозаври“, заяви Салисбъри.

По думите му той и екипът му са открили следи от пет различни вида хищни динозаври, най-малко шест вида следи от тревопасни дълговрати завроподи, четири вида следи от двукраки тревопасни орнитоподи и шест вида следи от т. нар. динозаври с броня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама