Противниците в Северна Ирландия не се договориха за правителство

01:06, 27 мар 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите за формиране на ново коалиционно правителство в Северна Ирландия не достигнаха до целта си в неделя, съобщи националистическата партия Шин Фейн. Това съобщи БГНЕС.

В същото време Лондон продължава да се надява да излезе от задънената улица до крайния срок, който изтича в понеделник.

Днес приключихме, заяви лидерката на Шин Фейн Мишел О'Нийл.

Преговорният процес завърши и Шин Фейн няма да прави предложения утре за президент или за правителствен екип, подчерта тя.

Шин Фейн представлява ирландските националисти католици, а политическите им противници са юнионистите от Демократическата юнионистка партия (ДЮП), които са за здрави връзки с останалата част на Обединеното кралство.

Британското правителство обаче заяви, че е решено да види „работеща изпълнителна власт” в тази част от Обединеното кралство.

Политическата криза се отключи след оставката на предшественика на Мишел О'Нийл Мартин МакГинес.

След като изборите дадоха едно място в регионалния парламент в повече на ДЮП, започнаха преговори за правителство. Те трябваше да приключат три седмици след изборите, за да бъде формирано ново коалиционно правителство.

Междувременно МакГинес почина в сряда заради заболяване на сърцето.

ДЮП има 28 от 90-те места в местния парламент, Шин Фейн е с 27.

Кризата може да се разреши от Лондон, откъдето министърът за Северна Ирландия има правомощията да поеме административното управление. Или да назначи нови избори.

"Шин Фейн" поиска провеждането на референдум за независимост от Великобритания, припомня БГНЕС.

След резултатите от референдума за Брекзит, партията призовава неведнъж за такъв референдум и обединение с Република Ирландия (Ейре). При определени условия според споразумението от 1998 година, Лондон може да разреши допитване за обединение. Но държавният секретар Джеймс Брокъншир отсече миналата година, че не вярва това да се случи.

Мишел О'Нийл заяви по-рано в Белфаст, че Брекзитът е бедствие за ирландците и британското правителство отказва да слуша гласа на мнозинството и да изпълнява задълженията си.

На референдума през юни м.г., 56% от гласоподавателите в Северна Ирландия поискаха оставане в ЕС, срещу 52%, които се обявиха за напускане.

Подобни настроения срещу напускането на ЕС демонстрираха шотландците. Там също отново започна обсъждане на идеята за напускане на Обединеното кралство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама