Бразилците не искат затънали в корупция политици

00:15, 27 мар 17 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди бразилци излязоха по улиците, за да протестират в неделя срещу безнаказаността на корумпираните политици, но мобилизацията бе много по-слаба, отколкото при последните митинги от този тип, съобщи АФП.

"Ние не искаме правителство, което вече не представлява обществото. Трябва да се накажет корумпираните и да изградим нова Бразилия", каза 51-годишната Тереса Колер по време на митинг на крайбрежната улица на известния плаж Копакабана в Рио де Жанейро.

Според журналисти от АФП по няколко хиляди души са се събрали в Рио де Жанейро и Сао Пауло, няколко стотици са дошли на Площада на министерствата в Бразилия.

Повечето от тях са бели и от богатите квартали, повечето с жълтата фланелка на бразилския национален отбор по футбол, далече от червените цветове на синдикалните движения, които мобилизираха преди две седмици много хора за демонстрация срещу пенсионната реформа на правителството на консервативния президент Мишел Темер.

Други демонстрации бяха организирани в повечето големи градове, често с по-ниско от очакваното участие, въпреки хубавото време. На Копакабана имаше много повече хора на пясъка, отколкото на демонстрацията, която бе на асфалта.

"Малко съм разочарован, защото няма много хора. Ние, бразилците, оставаме често с кръстосани ръце, но това не означава, че сме доволни. Никой не е доволен от тези политици, които мислят само за себе си", роптае 51-годишният Маркос Пирес, който демонстрираше в Сао Пауло.

Криза и корупция

Въпреки слабото участие, Рожерио Чекер, лидер на движението Vem Pra Rua ("Излез на улицата"), което обедини демонстрантите, заяви за AFPTV: "важното е, че посланието ще бъде предадено, да постигнем бройка не е основната ни цел".

Миналата година неговото движение събираше на няколко пъти милиони хора, което допринесе за падането на лявата Дилма Русеф от президентския пост, свалена от власт за злоупотреба с обществени средства.

Оттогава скандалите продължават да разклащат бразилската политика в ритъма на взривните разкрития от разследването на манипулирането на държавната петролна компания "Петробрас" (Petrobras), чрез широка система от рушвети, хранили наред с другото и черни партийни каси.

Според някои анализатори, повтарящите се афери започват да досаждат на бразилците, по-притеснени от икономическата ситуация в страната, изпаднала в най-тежката рецесия в своята история с почти 13 милиона безработни.

Симон Абухаб, 79-годишен собственик на бизнес, демонстрираше в неделя в Сао Пауло с лозунг, на който пишеше „Да се събудим, преди да е станало твърде късно".

"Правителството на Темер се опитва да реши проблемите, но не може да го направи само. Имаме нужда от основен ремонт на системата, като се започне с парламента", твърди той.

"Разочарован съм от всички политици. Демонстрирах срещу Дилма Русеф, защото се надявах, че нещата могат да се променят, но правителството на Темер също не ми харесва”, оплака се Татяна Пеначио, 34-годишна студентка, която също бе на демонстрацията.

Както повечето от протестиращите, тя иска сваляне на имунитета, който защитава някои депутати и членове на правителството. Те могат да бъдат съдени само от Върховния съд, като по този начин избягват от такива като Серджио Моро, емблематичен съдия от процеса „Петробрас”, който бе превърнат в национален герой в проявите на „Излез на улицата”.

Уличният продавач Едисон Рейес се възползва от възможността да продаде надуваеми кукли с образа му за 20 реала (около 7 евро). "Той трябва да стане президент и всички останали трябва да отидат в затвора", скандира той, за да привлече клиенти.

Протестиращите са особено ядосани, тъй като през последните седмици някои депутати се опитаха да поставят бариери пред разследването като поискаха амнистия за случаи на тайно финансиране на предизборни кампании. Друга идея, която улицата подложи на много критики в неделя е реформата на избирателната система, която, според демонстрантите, ще вкара в парламента чрез партийните списъци депутати, обект на разследвания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама