Арман Бабикян: Монополът на властта падна

20:13, 26 мар 17 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатите от предсрочния вот показват единствено, че равновесието между политическите сили е приблизително такова каквото се оказа малко преди президентските избори в България.

Разликата между водещите политически сили не е 2 към 1, те са на практика изравнени. Тук няма интрига. Част от десницата в резултат на крамолите остана категорично извън 44-ото Народно събрание. Ако въобще можем да говорим за нов играч, то това е Веселин Марешки и ВОЛЯ. Но не трябва да се забравя склонността той да подкрепи по-силния играч.

Провеждането на нови предсрочни избори до края на годината зависи от този, който предизвика тези, защото той не успя да преживее, че някой поставя под въпрос властта му и единствеността не на управляващите, а на управляващия. Сега този въпрос е поставен още повече под съмнение и той не би се поколебал да отиде още веднъж на избори. Както е видно всеки следващ избор го отдалечава от перспективата той сам да определя начина и посоката на управление в България. Страната е все по-далеч от това състояние. Монополът във властта реално падна.

Опозицията, независимо как се казва, има изключително важно значение за властта. При всички положения критиките и към управляващите трябва да бъдат свързани с интересите на България в тези не особено любезни времена в международен план. Те трябва да са съсредоточени около кризите, заплашващи националната ни сигурност, икономическия просперитет. Дребното политиканство, заяждането, дребнавото противопоставяне няма да бъдат одобрени от мнозинството българи, защото нацията ясно вижда кои са приоритетите пред страната. Дори да си в опозиция се изисква да усещаш момента на национално съгласие, който е нужен, за да се прокарат политики и закони, които в някаква степен имат сериозно държавно и надпартийно значение.

За първи път от толкова години има така отчетлив дефицит на предпочитана политическа сила, която носи белега на демокрацията и промяната. Много хора не гласуваха или пък гласуваха въпреки самите политически сили. До такава степен ландшафтът на политическия терен се е превърнал в непредставително място за българските граждани, търсещи модерно развитие на страната. 

-----------

Арман Бабикян, експерт по политически ПР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама