Над 700 души са арестувани на днешния протест в Русия

19:49, 26 мар 17 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 700 граждани са арестувани заради участието си в антикорупционните протести в Русия. Сред тях е и видният критик на Кремъл Алексей Навални, предаде БГНЕС.

Навални апелира за масови демонстрации след подробен доклад по-рано този месец, обвиняващ премиера Дмитрий Медведев в редовно използване разкошни резиденции в централната част на Русия и на Черноморското крайбрежие. По документи тези резиденции се управляват от благотворителни организации, които, обаче, не оказват помощ на привилегировани граждани.

При това тези организации получават дарения от някои от най-богатите руснаци, включително от основателите на газовата компания "Новатэк" и Алишер Усманов, на когото принадлежат акции в много компании, включително и във Фейсбук и руския мобилен оператор "Мегафон".

Онлайн докладът е разгледан над 11 милиона пъти във видео канала Ютюб, но до момента Медведев не е направил коментар по обвиненията.

Навални, който обяви намерението си да се кандидатира за президентските избори догодина, през последните седмици проведе митинги в множество населени места.

За днес той призова поддръжниците си да демонстрират по главната улица "Тверская". Така събра хиляди граждани в центъра на руската столица на фона на засилено полицейско присъствие.

Властите задържаха опозиционния лидер около 14:00 ч. местно време и го прибраха в един от микробусите на полицията. Той бе изпратен от поддръжниците си, които крещяха „Срам“ и „Пуснете го“.

По-късно Навални написа в Туитър: „Аз съм добре, продължавайте“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама