„Ню Йорк таймс": Хакери от Северна Корея опитаха да атакуват чуждестранни институции

19:02, 26 мар 17 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Свързани с КНДР хакери са се опитали да извършат кибератаки срещу повече от 100 чуждестранни институции, между които Световната банка и Европейската централна банка, съобщи американският в. „Ню Йорк таймс, предаде БГНЕС.

По информация на изданието, сред мишените на севернокорейските хакери са централните банки в много държави, сред които Русия, Венецуела, Мексико, Чехия и Чили. Най-много опити за проникване е имало срещу банки в Полша.

Хакерската схема обаче е била идентифицирана и няма данни, че злосторниците са успели да откраднат средства от финансовите институции.

Списъкът на целите демонстрира нарастващата увереност, че КНДР като държава, откъсната от голяма част от световната икономика, все по-активно се опитва да прибягва до кибератаки, за да се сдобива с финансови средства”, подчертава американското издание.

Според вестника, хакерската мрежа на КНДР включва около 1 700 хакери, които работят с над 5000 помощници. Тъй като инфраструктурата на комунистическата държава не е достатъчно развита, хакерите действат от други държави, между които са Китай и други азиатски страни, както и от Европа.

По-рано в. „Уолстрийт джърнъл” съобщи, че САЩ подозират Пхенян в съучастие в кибератака, в резултат на която неизвестни нападатели са успели да откраднат от централната банка на Бангладеш около 81 млн. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама