Напрегната обстановка сред изселниците в Бурса заради проблеми с попълването на декларациите

15:26, 26 мар 17 / Политика 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дълги опашки се извиха пред 8-те изборни секции в турския град Бурса, където живеят десетки хиляди изселници от България, за голяма част от които попълването на декларациите на кирилица се оказа проблем, предаде БГНЕС.

В Бурса се намира централният офис на най-влиятелната изселническа организация Балгьоч, председателят й проф.д-р Юксел Йозкан изрази недоволство от решението на ЦИК декларациите за гласуването да се попълват в секциите, при това на български език. Според него това е причината за дългите опашки и сериозното напрежение сред избирателите. „Членовете на изборните комисии, които пристигнаха от България, се държат с хората като бодигардове. Категорично не възприемаме тази дискриминационна политика. Шокирани сме от вчерашното решение декларациите да се попълват в помещенията, където са урните, това е неприемливо и притесни избирателите. Това предизвика и твърде много спорове и скандали между тях и членовете на комисиите, дошли от България“, посочи Йозкан.

Той не скри и възмущението си от факта, че турските журналисти не се допускат да снимат процеса на гласуването под предлог, че трябвало да имат акредитации от българското правителство. Гонят ги, затварят вратите за тях, чакащите на опашките влизат в пререкания с комисиите заради това, напрежението е огромно още от сутринта, отношението към нас е ужасно, допълни изселническият лидер.

„В Бурса има около 30 000 избиратели с право на глас, част от тях заминаха за България с намерението там да отидат до урните, тъй като са наясно, че тук ще бъде много проблемно заради орязания брой на секциите от 42 на 8. Крайно неприятно е поведението на членовете на комисиите, сякаш целта им е да предизвикат провокации, умишлено забавят процеса на гласуването. В крайна сметка, всеки има някакъв предел на търпението, всички сме хора, никой не е паднал от Марс. Има хора, които владеят кирилицата, но има и такива, които не я знаят, а когато ние помагаме при попълването на декларациите, не правим пропаганда, това трябва да е ясно. Но и ние сме наясно каква е целта на решението, взето в София в последния момент. Явно в България си затварят очите и запушват ушите за европейските ценности“, коментира Йозкан. Той припомни, че турски журналисти не бяха допуснати да преминат границата и да влязат в България, но в момента в Бурса спокойно работят пратениците на 5 български телевизии и две национални радиа. „Ние защо не ги върнахме? Повече от ясно е, че всички действия са умишлени“, заключи Йозкан.

Асан Ристемов, член на една от изборните комисии, определи ситуацията като провокативна и предумишлена. „Изправени сме пред сериозна провокация. Решението декларациите да се попълват пред урните е специално обмислено. Очевиден е опитът да ни припомнят зверствата от 1989 г., когато ни прогониха насилствено. Ние си оставаме свързани с демокрацията в България. Но това, което ни причиняват днес, е дискриминация. Прави се всичко възможно да се саботира гласуването в Бурса, ние търпим и понасяме обидите, не случайно хиляди хора заминаха за България“, заяви Ристемов. Освен в 8-те секции в Бурса, българските изселници в Турция извиха огромни опашки пред 6 комисии в Текирдаг, 5 в Измир, 7 в Истанбул, 2 в Анкара, 2 в Коджаели, по 1 в Одрин, Люлебургаз и Къркларели. Турските медии отразяват широко вота за българския парламент и акцентират особено на проблемите пред българските изселници.

В.“Хюрриет“ цитира лидери на техните организации в различните градове, които имат еднакви недоволства и те са по повод пак на изискването за попълването на декларациите на място и на кирилица. „Това е политика на саботажа. Целта е турските партии в България да не получат подкрепа и да намалят избирателната активност, а така да бъдат излъчени възможно по-малко депутати от досегашните 38. А ние тук полагаме усилия броят им да скочи до 50 народни представители. Две турски партии се състезават на тези избори, нашите сънародници ще гласуват предимно за тях, надявам се в България те да постигнат добри резултати“, казва Мехмед Кадер от организацията в провинция Маниса. Байрам Чолакоглу от дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци Бал-Тюрк подчерта, че причината за огромните опашки днес са намаленият брой на секциите, както и новото решение за декларациите. Той се усъмни, че времето до довечера няма да е достатъчно за изселниците да се справят с книжата и със самото гласуване. „Не виждам как ще стопят дългите върволици от избиратели след внезапното решение на ЦИК, хората имат право на глас. В Коджаели се очакват най-малко 1 800 гласа, в съседните общини Сакария и Биледжик няма открити секции, хората пътуват оттам до Коджаели.

Дълбоко се съмнявам, че до довечера ще успеят да пуснат бюлетините си. Всички пречки на този вот показват, че 250 000 граждани са дискриминирани от българските избори. Това не е демократично отношение, тези хора не могат да упражнят демократичните си права“, коментира изселническият лидер. Председателят на организацията Балгьоч в Ялова Лютфи Йозгюр пояснява, че ползването на българския език от пристигналите преди 27 г. в Турция е сериозен проблем и е по-скоро невъзможно. От 3 секции на предишните избори днес в града има само една, което принуди по-голямата част от избирателите да отпътуват за България, допълва той. Според публикацията в „Хюрриет“ победител на вота у нас ще бъде ГЕРБ, а в парламента ще влязат 5 или 6 партии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама