Избирателната активност в страната към 13 часа е 25,31%

14:11, 26 мар 17 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избирателната активност в страната към 13 ч. е 25,31%. Най-висока е избирателната активност в София област - 31,37%, а най-ниска е в 24-ти район в София – 20,22%, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БГНЕС.

В ЦИК са постъпили протоколи вследствие на приключил изборен ден в Нова Зеландия и Австралия. Към този час са постъпили и 44 жалби и сигнали, като 13 от тях са за нарушение в организацията на работата в СИК, нарушение при упражняване правото на глас, предизборна агитация, добави още Нейкова.

Избирателната активност в Кърджали към 13.00 часа е 20.70%, а в Хасково - 27.06%.

Александър Андреев заяви, че има сигнал за нарушение на правата на лица, които са били включени в списъка за гласуване в лечебно заведение, но поради това, че са били освободени от болницата защото са се излекували, нямат право да гласуват по постоянен адрес.

В ЦИК не са постъпвали данни за нарушения от Турция, с изключение на една секция в Бурса, където в сутрешните часове председателят на СИК е допуснал голям брой избиратели, които са влезли в изборното помещение и това е създало затруднение за упражняване на правото на глас. Затова ЦИК е дала указания да бъде въведен ред, за да може избирателите спокойно да попълнят декларациите си и да бъдат вписани в избирателните списъци, ако вече са вписани, не е необходимо да подписват нови декларации, защото проверката за тях вече е извършена и могат да упражнят правото си на вот, обясни Андреев.

Има и други места в чужбина, откъдето има сигнали за опашки при гласуването. Най-голяма активност към 10.00 часа, която е установена е в Турция, където към 10.00 часа са гласували над 5000 избиратели. В Германия към 10.00 часа са гласували около 1000 избиратели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама