Хаос в съставите на изборните секции в Кърджалийско

12:55, 26 мар 17 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки членове, председатели и секретари на изборни комисии в Кърджалийска област се отказват в последния момент от ангажимента си, на местата им се назначават нови, които не са преминали задължителното обучение, предаде БГНЕС.

Дори и днес се издават удостоверения за включване в работата на комисиите, заяви председателката на РИК в Кърджали Антоанета Юрукова. Новите назначения са съобразени с квотите на политическите партии. На 22 март приключиха обученията на участниците в комисиите в избирателния район, попълването с нови хора гарантира повторение на грешките от президентския вот. До петък са заменени над 35% от членовете на комисиите, общият им брой е почти 4 000 души, отказите по лични причини обаче валят и вчера, и днес в самия изборен ден, посочи Юрукова. Общият брой на избирателите в област Кърджали е 254 813 души, секциите са 508, в това число и мобилните. До 10 ч. гласувалите бяха 16 097, което представлява 6, 32% активност. В електронната поща на РИК е постъпила жалба за нарушение, но тя е без подпис и въпреки, че не трябва да се вземе предвид, сигналът ще бъде проверен - в 6,30 ч. сутринта непосредствено до изборната секция в село Кърчовско, община Кирково, са били поставени агитационни материали и знамена на Обединение ДОСТ. Кметът на село Калинка пък стоял неотлъчно в секцията, като симулирал, че поправя кафе-машината. По негласно споразумение между партийните щабове кандидатите избраха да гласуват в час, съответстващ на номера на бюлетината им.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е водач на местната листа, гласува в една от секциите в известното като най-голямо за Южна България училище „П.Р.Славейков“. „Гласувах за спасението на България. Това е и нашият призив, който представихме в съдържателната му част пред избирателите ни и се надяваме, че те разбраха посланието ни. Тази битка е за България, не е само за Кърджали. Вотът в Кърджали е важен за цяла България. Ние направихме една добра, позитивна и патриотична предизборна кампания“, заяви Карадайъ. Втори в листата след него е кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. Карадайъ обаче не даде конкретен отговор на въпроса трябва ли общината да се готви за предсрочен вот за кмет, ако той стане депутат. Такъв е законът, така лаконично отговори лидерът на ДПС. Изборният ден в област Кърджали започна в спокойна обстановка, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали тази сутрин са предадени на комисиите по места. До обед нямаше данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.

За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 446 полицейски служители, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите в звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОД на МВР-Кърджали издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които са с откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас. От 21 март до днес са издадени 37 удостоверения за гласуване. За същия период в сектор „Български документи за самоличност” са издадени 414 лични карти и 783 паспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама