Почина главният жрец на религията сантерия в Куба

02:59, 26 мар 17 / Свят 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният жрец на разпространената в Куба религия сантерия - смес от католицизъм и африкански вярвания - Енрике Арментерос, почина в Хавана на 99 години.

В продължение на десетилетия Арментерос, когото хората в Куба ласкаво наричат Енрикито и Тата Нганга, приемаше в дома си хора, дошли при него за духовна помощ от всички краища на страната и дори от чужбина. Главният жрец на сантерия винаги предупреждаваше, че не може да реши всички проблеми. "Който си мисли, че е възможно да се решат абсолютно всички проблеми, е фанатик. Аз не съм фанатик, аз съм вярващ", казваше Арментерос.

Сантерѝя е афроамериканска религия, възникнала на базата на традиционните вярвания на племето Йоруба. Началото на сантерия възниква в Западна Африка в областите, където днес се намират Нигерия и Бенин. Търговията с роби довела много от тези хора до бреговете на Куба, Бразилия, Хаити, Тринидад и Пуерто Рико. Заедно с хората, които били доведени по море в един мизерен живот, била пренесена и тяхната религия.

Животинското жертвоприношение е съвсем малка част от по–общото ебо (жертва или дар) в сантерия. Има различни видове ебо. Има дарове като ”адиму“, които могат да включват свещи, плодове, сладкиши, други вещи или извършване на постъпки, които могат да бъдат признати от боговете или оракулите. По време на гадаене жреците могат да поискат любим плод или блюдо, или могат да помолят човека да се вслуша в даден съвет. Понякога могат да поискат той да се откаже от пиенето или други вредни навици, или да носи определено бижу, да се посвети на религията и т.н. Жреците могат да помолят и за животно, обикновено това е пиле или гълъб, и само тогава оракулът е съгласен да помогне. По правило, животинската жертва се изисква само в сериозни ситуации като болест или голямо нещастие. Животни се предлагат и когато нов “свещеник” се посвещава в служба на своето божество в началото на ритуалите по приемането в тайнство. Във всяко начало, разглеждано като раждане, има кръв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама