Ердоган: Ще бъде по-лесно, ако ЕС отхвърли кандидатурата на Турция

20:12, 25 мар 17 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган навлезе още по-дълбоко в дипломатическия скандал с Европа, заявявайки, че ще е „по-лесно, ако ЕС просто отхвърли кандидатурата на Турция за присъединяване към блока. Това съобщи АФП.

„Ако референдумът на 16 април получи „да“, няма да влезем в ЕС? Ако вземат това решение, ще направят работата ни по-лесна“, каза той по време на митинг в южния град Анталия.

По неговите думи вотът ще бъде „точката на пречупване“ между двете страни. Държавният глава добави, че Анкара може първа да преразгледа отношенията си с Брюксел.

Въпросът за членството на южната ни съседка в еврообщността циркулира от няколко седмици. Преди дни Кати Пири, докладчик на Европейския парламент за Турция, заяви: „ЕП ще трябва да прецени дали новата структура на управление на страната отговаря на критериите на ЕС за присъединяване".

БГНЕС припомня, че преди дни Реджеп Ердоган заяви, че очаква парламентът да възстанови смъртното наказание. Това вероятно ще се случи след референдума за промени в конституцията, чрез които ще се дадат повече правомощия на държавния глава.

"Семействата на мъчениците и героите (след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година) не трябва да се притесняват. Вярвам, ако е рекъл Бог, че след вота на 16 април, парламентът ще направи необходимото относно техните искания за смъртно наказание“, заяви Ердоган пред репортери в западния град Чанаккале.

Той добави, че би подписал такъв закон „без колебание“.

Ердоган многократно предупреждаваше ЕС за възможността Турция да възстанови смъртното наказание, но това е първият път, в който той директно призова парламента да го одобри след общественото допитване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама