Германия предотвратила две политически кибер атаки от Русия

17:50, 25 мар 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германските служби за сигурност за предотвратили две кибер атаки от руската група "АПТ28", наричана в западните страни и "Фенси биър", съобщиха местните медии. Това съобщи БГНЕС. Тя се смята за отговорна за нападения срещу щаба на демократите по време на президентските избори в САЩ през ноември.

Първата от тях е била осуетен през май 2016 г., когато жертва е бил интернет домейнът на партията ХДС на канцлера Ангела Меркел, съобщи Арне Шенбрун, ръководител на Федералната служба за информационна сигурност.

Втората атака се е случила няколко месеца по-късно, като обект е била компютърната система, които използват политическите партии в Бундестага.

Според някои експерти, руската кибер група използвала имейл с името на НАТО и се е опитала да вкара опасен софтуер, за да контролира мрежата в долната камара на германския парламент.

„Германия остава в опасност от атаки, защото сме високо цифровизирани“, посочи Шенбрун.

През януари американските служби предупредиха, че Русия ще се опита да атакува и други страни по време на изборите, като Германия или Франция.

Групата „АПТ28“ е същата кибер организация, която през 2015 г. успя да открадне 16 гигабайта материал от германския парламент и, според американските и европейските служби за сигурност, миналата година е извършила нападение и срещу ОССЕ.

Немските служби и политици предупреждават, че кибер престъпниците от Русия биха могли да се опитат да повлияят на германското обществено мнение в навечерието на парламентарните избори, насрочени за септември.

Москва категорично отхвърлят обвиненията, че стои зад която и да било подобна група. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама