Унгария напълно затваря границите си за мигранти

15:38, 25 мар 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От вторник, 28 март, унгарските власти ще върщат всички, търсещи убежище обратно и няма да им се позволява влизане на унгарска земя.

Вътрешното министерство в Будапеща съобщи, че ще започне прилагането на новия закон за търсещите убежище. Целта на новите мерки е да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движета свободно в страната и на територията на Европейския съюз /ЕС/. По този начин ще намалеят и рисковете за сигурността, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Тези, които искат да получат убежище, ще трябва да подоват молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа /Келебия/ и Реске /Хоргош/. Там има 324 фургона и в тях са настанени около100 мигранти. Времено се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.

Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под 14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната.

Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата - 5 пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви.

След като получат отказ мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона.

"Всички институции и органи имат готовност за прилагане на новите мерки", подчертават от вътрешното министерство в Будапеща.

БГНЕС припомня, че през 2015 година Унгария вдигна ограда и по границите си със Сърбия и Хърватия. През лятото и есента на 2015 година през територията на Унгария, по т.нар. "Балкански маршрут" минаха над 450 000 мигранти.

Унгария няма да променя миграционната си политика. Няма да се подадем на никакъв натиск и ще защитим държавните си граници. Това предупреждение отправи публично в средата на март съветникът по въпросите на националната сигурност в правителството на Виктор Орбан Дъорд Баконди. По повод заплахите на Турция, че ще изпраща всеки месец по 15 000 мигранти към Европа Баконди каза следното: Унгария е подготвена и може да се справи с това предизвикателство. "Само през тази година в Унгария са се опитали да влязат нелегално 7200 мигранти. Преценките на правителството са, че тази бройка ще се увеличава. Независимо от всичко, ние ще продължаваме да спазваме както унгарското, така и европейското законодателство за преминаване на границите", подчерта съветникът.

Баконди съобщи, че от началото на тази година са подадени 1134 молби за получаване на убежище в Унгария. 54 души са получили защита.

Властите в Будапеща започнаха изграждането на втора ограда по унгарско-сръбската граница, която ще бъде напълно готова до края на месец май. Унгария вдигна първата ограда по границата със Сърбия през 2015 година. Втората ограда е необходима, за да се предотврати новата мигрантска вълна, която се очаква през тази година да достигне до унгарските граници, твърдят властите в Будапеща. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама