Новият парламент трябва да приеме спешно 17 законопроекта

13:15, 25 мар 17 / Политика 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият парламент, за който българите ще гласуват на 26 март, ще има за задача спешно да приеме 17 законопроекта, заради които България е заплашена от санкции от Брюксел.

Това се посочва в Плана за действия за 2017 година с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС.

По много от неизпълнените мерки, Европейската комисия вече има стартирани процедури за нарушениe от страна на България на Договора за функционирането на Европейския съюз.

Седем от законопроектите са били внесени в 43-ото Народно събрание, но не са приети до края на неговата работа, което автоматично води до закъснение в изпълненията на ангажиментите на България като страна-член на ЕС. Разпускането на предишния парламент, ще наложи повторното внасяне на тези законопроекти, както и на още десет нови нормативни актове.

Към 31 януари 2017 г., България е трябвало да има действащ нов Закон за концесиите. Снимка: БГНЕС

Към 31 януари 2017 г., България е трябвало да има действащ нов Закон за концесиите. Такъв беше гласуван в последните дни от работата на предишното Народно събрание. Наложеното от президента Румен Радев вето, ще наложи спешната необходимост 44-ият парламент отново да се заеме с регулация на концесиите. Това става ясно от Доклад на ресорния служебен вицепремиер Деница Златева, приет от служебното правителство. За нетранспонирането в срок на Директива 2014/23/ЕС, свързана с концесиите, Брюксел вече е стартирал процедура за нарушение срещу България.

Следващият парламент ще трябва да гласува и спешни поправки на Закона за защита на конкуренцията. 43-ото Народно събрание е гласувало промените, но само на първо четене през декември 2016 г., което ще наложи повторното внасяне на поправките и в новото Народно събрание.

Новият парламент ще трябва да гласува и нов Закон за виното и спиртните напитки, както и Кодекс на поземлените отношения. Спешно ще трябва да се гласуват изменения и допълнения и на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища, Закона за гражданското въздухоплаване и на Кодекса на търговското корабоплаване. Брюксел очаква от България нов Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, както и изменения на Закона за електронния документ и електронния подпис.

Следващият парламент ще трябва да гласува и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Изготвен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. Предвижда се изменението на разпоредбите от закона да бъде извършено с проекта на Закон за измененията и допълненията на Закона за подземните богатства, който ще бъде внесен за разглеждане от 44-ото Народно събрание веднага след свикването му.

Следващият парламент ще има изключително много работа, за да гласува промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, както и на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и на Закона за европейската заповед за разследване.

България е забавила измененията и на Закона за авторското право и сродните му права, както и на Закона за марките и георграфските означения.

Наред с множеството законопроекти, които новият парламент ще трябва да приеме, според изискванията на европейските директиви, бъдещите министри ще имат за задача да предложат, а новото правителство да приеме – редица подзаконови нормативни документи. Все пак бъдещето редовно правителство бе улеснено, защото служебният кабинет вече прие част от постановленията, с които евроизискванията са въведени и у нас.

Неприемането на някой от законодателните изменения в срок, които междувременно непрекъснато се увеличават, с оглед непрестанната работа на Европейския парламент, освен, че е повод за стартиране на процедури срещу България, може да постави страната ни в ситуация, при която тя да е обект на дела пред Съда на Европейския съюз в периода на Българското председателство, стартиращо на 1 януари 2018 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама