Доналд Туск: Докажете, че сте лидерите на Европа

12:31, 25 мар 17 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския съвет призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата, предаде БГНЕС. Той е сред участниците на срещата на върха в Рим по повод 60-тата годишнина от подписването на Римския договор, чрез който 6 държави поставят началото на блока.

"Докажете, че сте днес лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви бившият полски премиер Туск.

Той заяви, че ЕС трябва да погледне назад към своите основни принципи, а не да се разсейва от спорните планове.

Туск направи лична бележка като в речта си, като каза: "Аз съм роден точно преди 60 години, така че съм на същата възраст като на европейската общност".

Днес в италианската столица лидерите на страните-членки, с изключение на Великобритания, ще одобрят и обща декларация за целите през следващото десетилетие. Очаква се специално внимание да се обърне и на думите на папа Франциск, който предупреди вчера, че „ЕС ще загине без нова визия за бъдещето“.

Според прогнозите е много вероятно дипломатите да се сблъскат в различията по отношение на политиките за тероризма, миграцията, международното партньорство и търговията.

Междувременно се очакват демонстрациите на близо 30 000 протестиращи през деня, разделени в про- и анти-Европа настроения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама