Европейският съюз отбелязва 60-тата си годишнина

09:39, 25 мар 17 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Европейският съюз празнува своя рожден ден, 60 години след подписването на Римския договор, дал началото на общността. В италианската столица страните-членки на блока, с изключение на Великобритания, ще проведат среща на върха в същия ренесансов дворец, където 6 държави са поели по пътя към обединението.

Европейските лидери ще подновят клетвите на страните си, след което ще одобрят и обща декларация за целите през следващото десетилетие. Очаква се специално внимание да се обърне и на думите на папа Франциск, който предупреди вчера, че „ЕС ще загине без нова визия за бъдещето“.

Белият дом вече поздрави Брюксел в навечерието на годишнината в забележителна промяна на тона от страната на американския президент Доналд Тръмп, чийто дълбок скептицизъм тревожи страните-членки.

„САЩ поздравяват Европейския съюз по повод 60-та годишнина от римските договори от 1957 г. и основаването на Европейската икономическа общност“, се казва в изявлението. „Нашите два континента споделят общи ценности и, преди всичко, общ ангажимент за разпространение на мир и просперитет чрез свобода, демокрация и върховенство на закона“, се казва още в текста.

„Заедно очакваме още 60 години на споделена сигурност и споделено благополучие“, посочват от Белия дом.

Според прогнозите е много вероятно дипломатите да се сблъскат в различията по отношение на политиките за тероризма, миграцията, международното партньорство и търговията.

Сигурността по време на събитието е ключов въпрос за силите на реда. Над 3000 полицаи ще бдят над спокойствието по улиците на Рим, подготвени са и летателни средства в случай на необходимост. Срещата се случва само няколко дни след терористичната атака в Лондон, отговорност за която пое джихадистката групировка „Ислямска държава, усилвайки опасенията за безопасността на гражданите.

Междувременно се очакват демонстрациите на близо 30 000 протестиращи през деня, разделени в про- и анти-Европа настроения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама