Младежи заколиха овца насред концлагера "Аушвиц", а след това се съблякоха голи

23:22, 24 мар 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

11 мъже и жени заколиха овца насред бившия нацистки концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау", след което и съблякоха дрехите си в знак на протест с неясна цел. Това съобщиха днес полицията и ръководителите на музея, предаде БГНЕС.

След това седмината мъже и четирите жени, на възраст между 20-27, чиито самоличност и мотиви остават неизяснени, са се вързали един за друг с вериги пред известната табела на лагера Arbeit macht frei ("Работата те прави свободен" - бел. авт.). Себастиян Глен - говорителят на полицията в Освиенцим, където се намира лагерът на смъртта "Аушвиц", съобщава още, че осквернителите са опънали на оградата и банер с червен напис "Любов".

След проведените разпити в регионалното полицейско управление е било установено, че демонстрантите са 6 поляка, 4 беларусци и 1 немец. Въпреки това мотивите им, довели до оскверняването на историческото съображение, остават неясни. Срещу тях обаче ще бъдат повдигнати обвинения.

"Ние сме шокирани и абсолютно възмутени от този опит да се използва подобен паметник, почитащ смъртта на хиляди жертви, за протестни цели. Това е отвратителен акт", коментира пред АФП говорителят на музея Бартоош Бартузел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама