Папа Франциск: ЕС ще загине без нова визия за бъдещето, основана на солидарност

20:07, 24 мар 17 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск предупреди лидерите на Европейския съюз, че блокът рискува да загине без нова визия за бъдещето си, която да се основава на принципа на солидарност, върху който е бил създаден, предаде БГНЕС.

В реч в навечерието на отбелязването на 60-та годишнина от създаването на общността понтифът изброи множеството проблеми, които заплашват съюза след напускането на Великобритания. По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи и възхода на популизма биха могли да бъдат преодолени, но ще доведат до фатален край, ако не се решат.

„Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да умре“, каза папата.

По думите му лидерите на шестте държави, основали Европейската икономическа общност на 25 март 1957 г., са показали вяра в бъдещето след една унищожителната Втора световна война. „На тях не им е липсвала смелост, нито пък са закъснели с действията си“, каза папата.

„Първият елемент на европейската жизненост трябва да е солидарността“, допълни понтифът, описвайки принципа като „най-ефективната противоотрова на съвременните форми на популизъм“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама