Ердоган отсече: Ще наричам европейските държави нацистки, докато те ме наричат диктатор

19:04, 24 мар 17 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще продължи да нарича европейските държави нацистки докато те го наричат диктатор, предаде БГНЕС.

„Имате свободата да наричате Ердоган диктатор, но Ердоган няма свободата да ви нарича фашисти или нацисти. Не се обиждайте, но ще продължа да използвам същите концепции за тях, щом те продължават да наричат Ердоган диктатор“, каза президентът в интервю за телевизия „Доган“, цитирано от в. „Хюриет“.

В него той заяви също, че съжалява за коментарите на новия германски президент Франк-Валтер Щайнмайер по свой адрес. „Щайнмайер направи изявление по мой адрес, въпреки че сме добри приятели. Съжалявам за неговото изявление. Иска ми се той никога да не го беше правил“, каза той.

В първата си реч като държавен глава Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което неговата държава е постигнала през последните години.

Турският държавен глава също така отправи критика и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск и комисаря по разширяването Йоханес Хан заради техните забележки по негов адрес.

„Председателят Доналд Туск дори направи изказване срещу мен, въпреки че ми е добър приятел. .. Човекът, който е отговорен за разширяването – дори няма да споменавам името му (Йоханес Хан), ни нарече нахални. Той трябва да се погледне в огледалото. Нахалните не могат да се разпореждат за нахалство и не могат да казват такива неща. Те трябва да знаят, че тези, които отиват толкова далеч, ще получат същия отговор от нас“, каза той.

По отношение на отношенията между Анкара и Вашингтон Ердоган посочи, че ще има разговори „лице в лице“ с новата американска администрация през май, по време на които основни теми ще бъдат тези за екстрадирането на проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат в страната от лятото на миналата година, както и актуалната обстановка в Сирия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама